Restorani
Beograd je poznat po mnogobrojnim restoranima u kojima možete uživati u nacionalnoj i internacionalnoj kuhinji i vrhunskoj usluzi i atmosferi. Ovo je grad gde se sudaraju različite kulture, grad na medji istočne i zapadne civilizacije, gde u restoranima nailazimo na splet raznolikih recepata i mirisnih začina koji utiču na sva čula.
Danas je domaća, srpska kuhinja i sama plod istorijskih dešavanja na ovom područiju i mešanja naroda i raznih uticaja sa strane. Restorani sa ovom vrstom ponude uglavnom imaju na meniju jela sa dosta mesa koje se obično služi sa povrćem.
Beograd je kosmopolitski grad, što se može primetiti i po velikom broju restorana u kojima dominira internacionalna kuhinja – tu su i italijanski restorani, restorani francuske, meksičke, azijske, kao i kihinje mnogih drugih zemalja.
Medju Beogradjanima su sve popularniji i riblji restorani koji važe i za restorane zdrave ishrane jer su dobro poznate hranljive vrednosti ribljeg mesa. Tu se mogu pored raznih vrsta rečnih riba kao što su šaran, kečiga, som, štuka, pastrmka i druge, mogu poručiti i raznovrsni morski specijaliteti i plodovi mora – lignje, hobotnice, razne vrste školjki i morskih riba kao što su dagnje, morski tartufi, škrapina, bakalar i druge.
Bez obzira na izbor i vrstu restorana u Beogradu nećete ostati gladni bilo da ste rešili da odete na običan roštilj ili na neki od autentičnih specijaliteta. Neke od egzotičnijih kuhinja u kojima beogradjani mogu da uživaju u kvalitetnoj i, za nas, neobičnoj hrani su i japanska, indijska i tajlandska kuhinja.
Naravno, pored velikog izbora najraznovrsnije hrane u beogradskim restoranima se služi i piće, tako da možete da birate da li ste uz predjelo više za čašicu domaće rakije ili možda nekog stranog žestokog pića, a veliki izbor kvalitetnih vina nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ako ste od onih koji posle dobrog ručka žedj gase pivom, restorani u našem glavnom gradu i tu vas neće ostaviti na cedilu, jer pored kvalitetnih domaćih piva možete izabrati i neko od gomile stranih koja su dosta popularna medju beogradjanima.
U ekskluzivnim restoranima jelovnici su ispisani na srpskom i engleskom jeziku, a i konobari se dobro snalaze u komunikaciji sa strancima. Kako su takvi restorani uglavnom i veće površine, postoje delovi za pušače i nepušače, dok je manjim objektima ostavljen izbor izmedju jednog ili drugog.
Beogradski restorani su i mesta za neformalne poslovne sastanke koji su često uspešniji nego oni zvanični, kancelarijski, zbog same atmosfere koja i vaše poslovne partnere čini opuštenijim.
A kada društvo zasedne, činjenica da neki restorani rade i do duboko u noć, i ta posebna, relaksirajuća atmosfera čini da gosti ponekad zaborave i gde im je kuća.
Neki od najpoznatijih restorana u Beogradu su Tri šešira, Varoš kapija, Dva jelena, Kumbara, Caruso, Tribeca i drugi, ali i pored ovih postoji još mnogo kvalitetnih restorana gde možete provesti prijatno vreme u hrani i piću, i pre svega u dobrom društvu.