Poslastičarnice
Kada udjete u neku Beogradsku poslastičarnicu iza staklenih vitrina možete videti redove šarenih poslastica, od kojih se širi zanosni miris šećera i čokolade. Tu možete probati ukusne baklave ili kolačiće sa cimetom, kroasane, eklere posute šećerom u prahu i punjene penastim kremom, poslastice sa karamel prelivom i razne druge kolače i torte jedinstvene teksture i ukusa.
Mi koji smo skloni malim slatkim gresima i koji se sećamo kada su nas još kao decu roditelji vodili u poslastičarnice ne možemo ni da zamislimo život bez kolača, a Beograd ima veliki broj poslastičarnica gde možemo na miru sesti i uživati u svom omiljenom kolaču, sladoledu ili parčetu torte. Jer svako zaslužuje da sebe ponekad počasti, zar ne?
Tradicija poslastičarstva u Beogradu počinje da se razvija još pre Drugog svetskog rata. Do sredine XIX veka glavna poslastica je bio med, a onda beogradjani kreću da uče zanat pravljenja kolača i slatkiša od Madjara i Čeha koji su prvi počeli da otvaraju poslastičarnice u Beogradu, a kasnije su na usavršavanje išli u Beč i Peštu.
Najstarija Beogradska poslastičarnica je ‘Pelivan’, osnovana davne 1851. godine na mestu tadašnje Stambol kapije. Osnovao je u to vreme poznati rvač Mustafa Pelivan koji je zaradu od rvačkih takmičenja uložio u otvaranje prve poslastičarnice u Beogradu, koja je opstala do danas.
U početku su se tu prodavali samo orijentalni kolači, a od pića mogli su se naručiti boza i limunada.
Ove starinske poslastice možete i danas poručiti u beogradskim poslastičarnicama koje su se opredelile za izradu tih vrsta poslastica i kojih u gradu ima u velikom broju. Tu možete poručiti tolumbe i baklave, žito sa šlagom i kesten pire, i dalje možete piti bozu napravljenu po starom receptu, osvežavajuće piće od kukuruznog brašna i kvasca, za koje stariji poslastičari kažu da najbolje leči mamurluk.
Od starijih poslastičarnica, pored Pelivana, možemo izdvojiti i poslastičarnicu Zlata, Zatim Specijal, Zija Šabani kao i poslastičarnicu Petković.
U Beogradu se nalazi i mnoštvo meodernijih poslastičarskih objekata u kojima se mogu poručiti poslastice koje potiču sa najrazličitijih meridijana, izradjene po modernim receptima. U njima možete da osetite duh svetskih metropola preko najfinijih čokolada i atraktivnih sastojaka, kojima neće naći mane ni najveći hedonisti.
U poslastičarnicu se odlazi porodično – sa decom, koja uvek sa oduševljenjem biraju slatke poslastice iza staklenih vitrina, sa dragom osobom suprotnog pola na kolače i limunadu, a može i sam, da bi se uživalo u slatkom opuštanju nakon napornog dana u neobaveznom prelistavanju novina, uz zlatne kolačiće i božanstveni ukus čokolade u ustima.