Picerije
Beogradjani ne shvataju izbor svoje omiljene picerije olako. Bez obzira da li preferiraju tanku i hrskavu, ili mižda deblju picu, sa ekstra dodatkom kečapa ili sa više sira, jednostavnu ili prepunu dodataka, sve se ovo može naći u našem gradu.
Ali, bez obzira što se ne dovodi u pitanje da se najbolja pica u Srbiji može kupiti upravo u Beogradu, naći najbolju piceriju može biti teško kada se picerije nalaze praktično na svakom uglu. Gurmani će sigurno rado eksperimentisati i lako pronaći svoju piceriju, a na dijetu će misliti neki drugi put.

Ukus pice
Za mesto nastanka pice smatra se italijanski grad Napulj, poznat i po nastanku opere, koji se nalazi u podnožju Vezuva, jedinog aktivnog vulkana u kopnenom delu Evrope. Ovde je i otvorena prva prava picerija 1764. godine, a pravljenje čuvene napolitanske pice 2004. godine je regulisano i zakonom.
Da bi osetili autentični ukus Napulja ne moramo putovati u Italiju, u Beogradu ima dosta picerija koje vam mogu ponuditi vrhunske italijanske vrste pica, a neke picerije pice peku i na drva, što krajnjem proizvodu daje još bolji ukus. Stari majstori bi rekli da je to zbog dodatnog truda koji se ulaže u pripremu vatre. Pice pripremljene u peći na bukova drva, italijanska vina kao i savršeni italijanski dezerti će vas odvesti ukusima i mirisima u Italiju.

Ambijent i aroma
Većina sastojaka se stavlja na picu posle pečenja, kako ne bi izgubili svoj ukus i aromu. Na picu se najčešće stavljaju kečap, kačkavalj, sir, pečurke, masline, origano i razni drugi začini. Naši ljudi su bili kreativni pa se picama dodaju i domaći sastojci. U arsenalu su se našli nazivi ‘šumadinka’, ‘užičanka’ i druge, kojima se pored ostalog dodaju kobasice, paprika i dimljena slanina, sve na srpski način.
Kupovina pice na parče je popularna zbog niske i pristupačne cene, pogotovo medju mladjom populacijom koja je picu i učinila popularnom u celom svetu. Njima pica postaje sve češći izbor kada je u pitanju brza hrana, mada ljubav prema srpskom roštilju ne može da nestane.
Najbolje picerije u gradu su Pomodoro, Cuoco, Madness, Amos, Makoko, Cimino, Vespucci, Gatto Verde i druge, a najpopularnije pice su Kaprićioza, Margarita, Kvatro Stadjone, Napolitana, Sicilijana, Fungi, Vezuvio, Partenopeai i Sorpreza.
U piceriju možete otići prodično, sa prijateljima ili sami, a odličan ambijent beogradskih picerija, uz prijatno osoblje i prijatnu atmosferu, upotpuniće vaš doživljaj italijanske hrane i vina na pravi način.