Venčanja
Venčanje je ceremonija u kojoj se dvoje obavezuju da provedu zajedno život u braku. To je slavljenje ljubavi i partnerstva, ali i povezivanje sa zajednicom.
Primarni značaj venčanja je predavanje mlade i mladoženje jedno drugom, to je zavet i obećanje učinjeni pred porodicom i prijateljima, čijim prisustvom ceo čin dobija na značaju, ali i dodatno obavezuje.
Svako venčanje je priča za sebe, i svaki par ima mogućnost da kreira taj dan na njima svojstven način, tako da zauvek ostane u sećanju njima i gostima.

Svadbeni običaji
Od davnina se svadbe u Srbiji obično dešavaju u jesen, kada je nekada na selu bilo potrebno završiti sve radove u polju do jeseni, pa je to godišnje doba bilo rezervisano za svadbe. Iako danas više Srba živi u gradovima nego u selima, običaj je sačuvan do današnjih dana.
Dobro je da na dan venčanja mlada pogleda mladoženju kroz verenički prsten kako bi obezbedila njegovu večnu ljubav, srećan i dug brak.
Običaj je da mladoženja sa kumom i najužom rodbinom ode kod mladinih roditelja na ručak ili večeru na upoznavanje, kada postaju zvanično vereni.
U seoskim sredinama postoje i praktikuju se i danas mnogi običaji, kao recimo da se ispred mladine kuće na vrh drveta okači jabuka, pa dok se ona ne obori mladoženja ne može da udje u mladinu kuću.
Kada se sve obavi i svi običaji ispune, kreće veselje gde se gosti provode uz muziku, jelo i piće, i koje ponegde zna da potraje i po više dana.

Proslava venčanja
U Beogradu se nalazi veliki broj restorana u kojima se može proslaviti venčanje, nakon ozvaničenja braka u opštini i, kako sve više parova želi, i u crkvi. Uz prijatnu atmosferu i odličnu organizaciju, preko ljubaznog i profesionalnog osoblja, do kvalitetne i ukusne hrane, pružićete vašim gostima dan koji će im ostati u sećanju.
U zavisnosti od želja i finansijske situacije možete birati restoran, kao i broj gostiju. Zbog krize zadnjih godina, danas su retke svadbe sa više od 100 gostiju, a sve češće se venčanja organizuju samo u prisustvu najuže rodbine.

Postupak sklapanja braka
Postupak se pokreće podnošenjem zahteva za sklapanje braka matičaru. Obično se to čini usmeno, mada može i u pisanoj formi, a matičar o zahtevu sačinjava zapisnik.
Uz zahtev je potrebno priložiti sledeće:
– dokaz o uplati administrativne takse, ili novac da se taksa uplati na licu mesta. Postoji razlika u iznosu takse u zavisnosti od toga da li ste se odlučili da se venčate u prostorijama opštine ili će matičar morati da izlazi na teren.
– lične katre na uvid
– izvode iz matične knjige rođenih, ne starije od šest meseci
– uverenja o državljanstvu, ne starija od šest meseci
Osobe koje se venčavaju u opštini u kojoj su rođene ne moraju da prilažu izvod iz matične knjige, niti uverenje o državljanstvu.
Zakon opisuje venčanje kao javan i svečan čin, koji se vrši u prostoriji posebno predvidjenoj za tu namenu. Matičar može dozvoliti da se brak sklopi i na drugom mestu, ako se obezbede uslovi u pogledu svečanog izgleda prostorije i ako se time ne vredja dostojanstvo čina sklapanja braka.
Popularno mesto u Beogradu za venčanja je i tzv. Park za venčanja na Adi Ciganliji, koju još i zovu ‘prva zelena oaza ljubavi’ u Srbiji. Svi parovi koji odaberu ovaj park za mesto svog venčanja, tog dana će posaditi i jedno drvo sa njihovim imenima, koje će postati deo zelene oaze u ovom parku.

Kolektivna venčanja
Manifestacija ‘Kolektivno venčanje’ je nastala 1999. godine u Beogradu, za vreme NATO agresije na Srbiju. Cilj osnivanja je bio da se da se mladima da ohrabrenje, i pošalje poruka ljubavi i prijateljstva.
Ova akcija je neprofitabilna i organizuje se jednom godišnje u maju mesecu. Ovim se propagira bračna zajednica i promovišu tradicionalne društvene vrednosti, ali se i obogaćuje kulturni i turistički sadržaj Beograda.
Vremenom je ova manifestacija dobila i humanitarnu crtu, jer svim mladencima obezbedjuje besplatno venčanje – besplatne venčanice za mlade, besplatno prenoćište u hotelima u Beogradu, hranu, piće i brojne poklone.
Za vreme venčanja gužva, muzika, baloni i mnogo nasmejanih lica zaustavljaju saobraćaj na beogradskim Terazijama.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.