Utisci iz Beograda
Utisci koje nosimo iz nekog grada, pogotovu ako ga obilazimo po prvi put, zavise pre svega od ljudi koje srećemo, od njegovih parkova i bulevara, obala i šetališta, njegovih muzeja, restorana i ritma života. Svaki grad ima svoj karakter i biografiju, detinjstvo i mladost i proživljava teške i lepe trenutke kao i svako od nas. Beograd se nalazi na granici dve civilizacije, na ušću dveju reka, to je milionski grad koji ne spava, u njemu se stalno nešto dešava. Domaćin je mnogih festivala i dogadjanja od kojih su neka poznata širom sveta.

Mesta pozitive energije
Naš glavni grad ima mnogo dogadjanja koja su maštovita, inovativna i nagone publiku da ne bude samo posmatrač, već i učesnik. Postoji i niz aktivnosti za decu na raspustu i kreativne radionice za njih, a na javnim mestima se organizuju razni dogadjaji koji su besplatni i dostupni svima. Ovo su mesta sa velikom koncentracijom pozitivne energije, koja Beograd predstavljaju kao dobrog domaćina, gde neka dogadjanja imaju tradiciju dugu i više decenija. Beograd je pokrovitelj i osnivač 11 velikih kulturnih manifestacija i još oko 40 manjih od kojih se većina održava svake godine.

Najvažnija dogadjanja
Najvažnija dogadjanja i kulturne manifestacije u Beogradu su:

  • FEST – Medjunarodni filmski festival je osnovan 1971. godine i revijalnog je karaktera. Na njemu se prikazuju domaća i svetska filmska ostvarenja najvišeg dometa. Održava se od poslednjeg petka u februaru do prve nedelje marta.
  • BEMUS – Beogradske muzičke svečanosti su osnovane 1969. kao medjunarodna muzička manifestacija gde se solisti i ansambli predstavljaju delima klasične umetničke i etno muzike i delima savremenog muzičkog stvaralaštva. Koncerti se održavaju u Zadužbini Ilije M. Kolarca, Sava centru i drugim koncertnim dvoranama u gradu. Održava se u prvoj polovini oktobra i traje okvirno 15 dana.
  • BITEF – Beogradski internacionalni teatarski festival je osnovan 1967. kao medjunarodna smotra pozorišnog stvaralaštva novih pozorišnih tendencija svetskog i teatra Srbije. Festival je takmičarskog karaktera i održava se u dvoranama Sava centra, beogradskih pozorišta i gradskim prostorima. Održava se u septembru i traje oko 15 dana.
  • Beogradski sajam knjiga – Medjunarodna manifestacijai knjižara i izdavača na kojoj se predstavljaju izdavačka produkcija stranih i domaćih izdavača, ukupna izdavačka produkcija izlagača i antikvarne knjige. Manifestacija je prodajnog karaktera i odvija se u halama ‘Beogradskog sajma’. Održava se krajem oktobra i početkom novembra i traje nedelju dana.
  • Beogradski festival piva – Ovo je najmasovniji i najveći besplatni festival u Srbiji i održava se od 2003. godine svakog avgusta. Tada se na ušću Save u Dunav posetiocima nudi više desetina vrsta piva. U toku festivala se održi više od 100 muzičkih nastupa pred stotinama hiljada posetilaca iz Srbije i svih delova Evrope.
  • Beogradski maraton – Prvi beogradski maraton je održan 1988. godine. Glavna trka je na 42km, a održavaju se i trke na 21km i 5km. Održava se svake godine sredinom aprila, a nedelju dana pre glavnog maratona održava se i dečiji maraton.
  • Noć muzeja – Ova manifestacija se održava svakog proleća i jeseni od 2005. godine. Tada u toku jedne večeri i sa jednom ulaznicom možete obići na desetine beogradskih muzeja, galerija i drugih kulturnih institucija sa raznovrsnim umetničkim programom.
  • Beogradska nedelja mode – Beogradska nedelja mode održava se dva puta godišnje od 1996., krajem oktobra i sredinom aprila. Okuplja najznačajnije domaće modne kuće i autore, talentovane mlade dizajnere, atraktivne inostrane brendove sa domaćeg tržišta, studente Fakulteta primenjene umetnosti i zanimljive dizajnere iz inostranstva. Na tridesetak revija i pratećih programa modni dizajneri prikazuju svoje aktuelne kolekcije.
  • Ulica otvorenog srca – U Svetogorskoj i Makedonskoj ulici svakog 1. januara Turistička organizacija Beograda organizuje tradicionalno okupljanje Beogradjana u saradnji sa Gradskom opštinom Stari grad i Pozorištem ‘Atelje 212’. U programu učestvuju pevači, glumci, ulični orkestri, žongleri, folklorne grupe.. Za decu su pored uličnih performansa organizovane i lutkarske predstave i vožnja u kočijama-sankama.

Pored navedenih dogadjanja, u Beogradu se dešavaju i mnoga druga koji bi trebalo da posetite i koja čine našu prestonicu onim što jeste, svetskom metropolom otvorenog srca.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.