Bistri seoski ambijent
Sve je više onih kojima je zbog finansijske situacije odlazak na selo jedini način da odu na odmor, ali postoje i oni kojima cena nije presudna, već je bitna ponuda – ekološki čista sredina uz srpsku tradicionalnu kuhinju, mogućnost da aktivno učestvuju u seoskom životu, da odu u lov i ribolov i prilika da se upoznaju sa starim srpskim zanatima.
Srbija poseduje velike mogućnosti za seoski turizam. Očuvana priroda na selu, čist vazduh sa mirisom cvetova i sena, bistre reke i potoci, divlja i pitoma flora i fauna predstavljaju idealna mesta za odmor. Gosti ovde mogu da se opiste i uživaju ne radeći ništa, ali mogu da budu i aktivni celog dana, kao i da učestvuju u poljoprivrednim radovima. Mnogim turistima je zanimljivo i da se priključe domaćinima u spremanju jela, i da usput nauče i poneki stari srpski recept, gde će im sigurno u sećanju ostati tradicionalna narodna trpeza, sa besedama i zdravicama. Seoski stil života zapamtićete i po saborima, seoskim priredbama i igrama.
Nezaboravni doživljaj predstavljaju duge šetnje kroz bajkoviti seoski ambijent, a možete se posvetiti i planinarenju, branju šumskih jagoda i lekovitog bilja. Neka seoska domaćinstva imaju i terene za mali fudbal i košarku, pa se možete razgibavati baveći se sportom dok ste na odmoru.

Mogućnosti za seoski turizam
Zvanično, seoski turizam u Srbiji postoji od 1933. godine kada je prva grupa od 120 turista došla u Ivanjicu. Sada ovaj kraj predstavlja najrazvijeniju turističku destinaciju u zemlji – u ponudi su Zlatibor, Drina, Tara, Zlatar..
Ponuda u seoskom turizmu je raznovrsna, a sa njom i cene. Može se prenoćiti u rustičnoj brvnari za 500 dinara, ali vas vikend u nekom seoskom domaćinstvu može koštati kao i vikend u Parizu. Seoski turizam čini 27% noćenja svih turista u Srbiji i zadnjih godina se sve više razvija, ali još nije ono što bi trebalo da bude – kapacitet popunjenosti je tek četri odsto. Oko 1000 domaćinstava je ušlo u ovu priču, dok se 500 – 600 njih ozbiljno bavi ovim poslom. Stranaca ima tek oko 7%, što znači da su gosti pretežno domaći, i u proseku se zadržavaju 3.5 dana.
Način života u mnogim srpskim selima ostao je nepromenjen i neiskvaren modernim načinom života. U zamenu za gradsku vrevu nude se čisti izvori, bistri potoci i cvrkut ptica, sve ono što je modernom čoveku potrebno da bi se vratio sebi i odmorio.
Ljudi iz urbanijih sredina sve snažnije osećaju potrebu za boravkom u očuvanoj prirodnoj sredini, za osećajem slobode, mira i opuštenosti. Beg od urbane džungle i usporeniji ritam života i otvoreniji i iskreni ljudski odnosi su ono što privlači turiste da se opredele za odlazak u neko etno selo. Stvaranjem prisne i neposredne atmosfere, koje nema u hotelima, čine da se gost oseća kao kod svoje kuće.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.