Planine
Srbija je prepuna raznih prirodnih bogatstava, kanjonima, klisurama, planinama, jezerima i rekama. Iako se planine u Srbiji ne ističu velikim visinama, odlikuju ih prirodne lepote.

Planine Srbije
Planine pokrivaju najveći deo Srbije i postoje četri planinska venca koji je okružuju. Na zapadu najveću teritoriju zauzimaju Dinarski Alpi koji se protežu od severozapada do jugoistoka Srbije i zauzimaju najveći prostor planinske regije. Dele se na sedam planinskih celina: Prokletijske, Šarske, Starovlaško-raške, Kopaoničke, Šumadijske, Kosovsko-metihijske i Rudne planine. Balkanske planine se prostiru južno od Crnorečke kotline i obuhvataju sledeće planine: Rtanj, Devica, Ozren, Suva i Stara planina.
Karpatsko-Balkanske planine nalaze se u istočnom delu Srbije i protežu se od Dunava na severu pa sve do Zaplanjsko-lužničke kotline i Ruj-planine na jugu. Ove planine su raznovrsnog geološkog sastava usled čega se javljaju brojna orudnjenja.
Drevne planine duž južne Morave pripadaju Rodopskom vencu. Neki od mnogobrojnih vrhova na ovim planinama su: Dukat, Besna kobila, Čemernik, Ruj-planina, Jastrebac, Crni vrh, Juhor i mnogi drugi.
U Srbiji ima preko 700 planinskih vrhova, od koji se 15 nalazi na nadmorskoj visini većoj od 2000 metara. Najviši je planinski vrh u Srbiji je Djeravica od 2.656 metara nadmorske visine u masivu Prokletija, a najniža srpska planina je Avala sa 506 metara nadmorske visine.
Sami nazivi srpskih planina asociraju na prirodna bogatstva kojima obiluju – Zlatar, Rajac, Zlatibor..
Radi zaštite i očuvanja biljnog i životinjskog sveta neke planine su zaštićene u okviru nacionalnih parkova. Mnoge biljne i životinjske vrste naših planina su autihtone.

Planinski turizam u Srbiji
Zbog svoje izuzetne klime, neke planine su proglašene ‘vazdušnim banjama’, tako da na njima možete provoditi svoj godišnji odmor i zimi i leti.
Zahvaljujući prirodnim bogatstvima i lepoti planina u Srbiji je razvijen planinski turizam, i svake godine sve više turista uživa u čarima čistih planinskih predela. Na našim najposećenijim planinama izgradjeni su mnogobrojni objekti namenjeni turistima iz zemlje i inostranstva. Zu su brojni hoteli sa 4 ili 5 zvezdica, raznovrsni sportski tereni i mnogi drugi objekti. Na planinama u Srbiji u okviru turističkih ponuda možete uživati u tradicionalnoj kuhinji, zdravstvenim i estetskim tretmanima i iskoristiti raznovrsne smeštajne mogućnosti, od luksuznih hotela, do šumskih koliba i omladinskih domova.
Neke od najpoznatijjih planina u Srbiji i veliki turistički centri su Kopaonik, Zlatibor, Stara planina, Divčibare, Zlatar, Tara, Fruška gora i Šar-planina.
ispresecane brzim potocima i rečicama, sa kristalno čistim jezerima, proplancima i šumarcima, planine Srbije predstavljaju savršena mesta za odmor.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.