Banje
Banje Srbije su prava mesta gde se možemo odmoriti i oporaviti, to su lečilišta bogata lekovitim vodom, blatom ili raspolažu drugim svojstvima koja olakšavaju tegobe, ubrzavaju lečenje ili na drugi način pomažu u procesu ozdravljenja.

Istorija banja u Srbiji
Korišćenje lekovitih svojstava zemlje i vode staro je koliko i čovečanstvo. Još su drevne civilizacije poput Sumera i Persijanaca koristile vodu i lekovito blato u lečenju, i ta tradicija se nastavila sve do starih grka i rimljana.
Najstariji istorijski nalazi pokazuju da su mineralne vode naših banja upotrebljavane još za vreme bronzanog doba o čemu svedoče brojni bronzani predmeti iz tog perioda pronadjeni na nekim termomineralnim izvorima.
Istorija srpskih banja počinje još sa starim rimljanima koji su otkrili da ovo naše podneblje ima izuzetna lekovita svojstva. Zato su ovde gradili bazene i čuvena rimska kupatila – terme, čije ostatke možemo danas naći širom Srbije, u kojima su Rimljani toliko negovali i proslavljali kult lepote i fizičkog zdravlja.
Turci su tokom tri i po veka svoje vladavine ostavili svojevrstan pečat na banjama Srbije. Iz pera putopisaca možemo videti koliko su turska kupatila, hamami, bili popularni i posećeni u tom periodu. Pominju se i slučajevi da su Srbi zatrpavali izvore lekovite vode kako se ne bi ugadjalo turcima.
Razvoj banja se nastavlja i u XIX veku sa razvojem industrije i trgovine. Tada se u banjama nisu odmarali samo trgovci i industrijalci, one su bile popularne i medju slikarima, piscima i drugim umetnicima.

Lekovita svojstva i lepota srpskih banja
Banje su mesta bogata kulturno-istorijskim nasledjem i okružena su prirodnim lepotama. To su ekološki čiste sredine koje se uglavnom nalaze u podnožju planina ili pitomom dolinama, okružene su šumom, pašnjacima i voćnjacima i zaštićene od jakih vetrova. Svoje prelepe prirodne pejzaže banje u Srbiji dopunjuju brojnim šetalištima i parkovima, sportskim terenima i bazenima, kao i modernim smeštajnim objektima.
U Srbiji ima više od hiljadu izvora tople i hladne mineralne vode kao i veliko bogatstvo lekovitog blata i prirodnog mineralnog gasa. Na 53 termalna lokaliteta danas su izgradjene banje u čiju infrastrukturu se stalno ulaže i koje imaju razne programe za otklanjanje posledica savremenog načina života. Banjskim terapijama možete izvršiti prevenciju raznih vrsta bolesti i popraviti svoje psiho-fizičko stanje, odličnu formu i izgled.
Neke od najposećenijih banja su Vrnjačka banja i Sokobanja. U toku jedne sezone Vrnjačka banja ostvari do 800.000 noćenja a Sokobanja i preko 1.000.000 noćenja u toku sezone.
Osim Sokobanje i Vrnjačke banje , dosta su popularna i druga banjska mesta kao što su Banja Koviljača, Niška banja, Prolom banja, Mataruška, Bogutovačka, Gamzigradska i Sijarinska banja, kao i mnoge druge.
U banjama Srbije se ne leči samo lekovitim vodama i blatom, postoje i ‘Vazdušne banje’ koje su tako nazvane jer se nalaze u planinskim predelima bogatim svežim i čistim vazduhom.
U većini ovih zelenih oaza tišine postoje i specijalizovane ustanove gde se uz pomoć najsavremenijih metoda leči veliki broj bolesti, a banje danas predstavljaju i mesta gde sportisti često dolaze na pripreme, i gde se održavaju razne konferencije u moderno opremljenim salama.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.