Srbija, dragulj Evrope
Kada govorimo o prirodnim lepotama neke zemlje, Srbija je istinski dragulj Evrope. Njene visoke planine i prostrane doline, guste šume i prelepe pećine, nude raznovrsne izazove svim ljubiteljima prirode i divljine. Srbija je savršeno mesto za sve one koji poseduju avanturistički duh. Neke od životinjskih i biljnih vrsta koje su u drugim delovima Evrope nestale, još se mogu pronaći u srpskim šumama i močvarama, u prelepom prirodnom okruženju zemlje. Posetioci Srbije mogu da posete Beograd i uživaju u hedonizmu velegrada, da se zatim zapute ka manjim mestima u kojima život protiče sporije, da bi na kraju krenuli u avanturu i obišli predele izuzetne prirodne lepote.

Kada krenuti na putovanje
Zime u Srbiji znaju da budu hladne i uglavnom sa snegom, tako da je to dobro vreme za posetu Srbiji ukoliko želite da odmor provedete u skijanju i obidjete neke od poznatih zimskih destinacija kao što su Kopaonik, Zlatibor ili Tara. Ukoliko to nije slučaj, najbolji meseci za posetu su od kasnog proleća do rane jeseni. Letnje temperature nisu previše visoke, osim možda u pojedinim danima avgusta.
U zavisnosti od interesovanja, turistička poseta Srbiji se može poklopiti sa nekim od dogadjanja, kao što je recimo poznati Exit festival koji se svakog jula održava u Novom Sadu, ili sabor trubača u Guči koji se održava svakog avgusta, dok se u oktobru može posetiti Beogradski muzički festival BEMUS.
Uglavnom, najprijatniji meseci su maj, jun i septembar, a prirodne lepote Srbije se mogu obilaziti i do sredina oktobra jer je vreme i tada uglavnom toplo, i prepustiti se uživanju u zlatnim jesenjim bojama.

Destinacije u Srbiji
Beograd je obavezna destinacija za sve koje interesuju kultura i istorija jer je prestonica Srbije bogata kulturno istorijskim spomenicima, muzejima, galerijama i pozorištima. Oni koji su naklonjeniji hedonizmu ovde će uživati u nekima od najboljih restorana i noćnih klubova u jugoistočnoj Evropi. Slično može da se kaže i za Novi Sad, drugi po veličini grad u Srbiji, koji sve ovo nudi u manjoj meri, ali rafiniranije. Nizvodno uz Dunav, na nekih 130km od glavnog grada, nailazi se na Golubačku tvrdjavu, pravi zamak iz bajke, smeštan na ulazu u Djerdapsku klisuru. Tridesetak kilometara dalje niz Dunav nailazi se na lepenski Vir, na ostatke velikog neolitskog naselja izgradjenog još pre 9500 godina. Nekih 300km južnije se nalazi prelepi srpski srednjevekovni manastir Studenica, a dalje ka jugu je još jedan poznati manastir Manasija. Na severu Srbije možete obići Suboticu, grad sa bogatom arahitekturom ili Sremske Karlovce u kojima se nalaze divne gradjevine iz perioda habsburške monarhije. Oni koji vole železnicu uživaće u Beogradskim letnjim ekskurzijama ‘Šarganskom osmicom’.
Na jugu možete posetiti Niš, treći po veličini grad u Srbiji, u kome se nalazi ‘Ćele kula’, spomenik iz prvog srpskog ustanka koji je tadašnja turska vlast izgradila od glava srpskih boraca palih za oslobodjenje Srbije,  u bici na Čegru. U blizini Niša se nalaze gradovi Pirot i Vranje u kojima se još u arhitekturi vide ostaci otomanske vladavine.
U Srbiji se mogu obići i mnoga druga skrivena mesta velike lepote, nacionalni parkovi, njene planine i jezera i poznate banje. Srbija je lepa, topla i prijateljska zemlja, i za većinu stranih turista zemlja puna neistraženih predela. U Srbiji se mogu videti i obići drevne srpske srednjevekovne tvrdjave koje čine deo evropskog i svetskog nasledja, ili se može prepustiti divljoj energiji poznatih letnjih festivala i noćnih klubova. Ovde se može okusiti drevna istorija srpskog naroda i uživati u svim čarima modernog sveta.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.