Ubrzani razvoj Beograda
Beograd je u prethodne dve decenije ubrzano izgradio reputaciju grada u kome ljudi znaju da uživaju, grada koji ima prelepe muzeje, veliki izbor restorana i kafića, i najbolja mesta za noćni provod u jugoistočnoj Evropi. Današnja moderna Srbija je prošla dugačak put od rata devedesetih i prevazišla teret prošlosti sa kraja prošlog veka, tako da danas velika većina njegovih posetilaca govori o toplini, velikodušnosti i prijateljstvu beogradjana.

Arhitektura grada
Glavni grad Srbije stranci opisuju na različite načine, u zavisnosti od svojih afiniteta, ali sa prolaskom vekova i različitih kulturnih uticaja koji su se menjali kroz vreme, ovde svako može da pronadje nešto za sebe. U Beogradu, na zapadnoj obali Save dominiraju gradjevine iz socijalističkog perioda, dok na istočnoj strani dominiraju razni tržni centri.
U gradu se nalaze i mnoge impresivne gradjevine podignute u XIX veku u neoklasicističkom stilu,  i one izgradjene nešto kasnije u art novueau stilu i koje se uzdižu nad grandioznim bulevarima u gradskom centru. U medjuvremenu, u uskim pešačkim zonama, mogu se naći ostaci iz otomanskog perioda.

Atrakcije
Nad ušćem dve velike reke, Dunava i Save, uzdiže se prelepa Kalemegdanska tvrdjava koja čini deo većeg Kalemegdanskog parka. Ovde se mogu videti ostaci utvrdjenja koje su stanovnici grada podizali da bi se odbranili od osvajača, koje su zatim mnogo puta rušene i ponovo dizane.
Burna prošlost Beograda i njegova raznovrsnost je ono što ga čini tako interesantnim. Poseban utisak ostavljaju prelepe pravoslavne crkve, naročito Hram Svetog Save i njegova kupola od preko 4000 tona, za čiju konstrukciju je bilo potrebno 80 godina.

Umetnost
Beograd zaista predstavlja mesto na kojem se susreću različite civilizacije, mesto u kome se nalaze sjajni muzeji i galerije. Muzej primenjenih umetnosti obično priredjuje namenske postavke, dok Narodni muzej u svojoj velikoj kolekciji vrednih predmeta ima i primerke od svetske važnosti.
Što se tiče tzv. ‘ulične umetnosti’, u Beogradu se nalazi na desetine lokacija koje su ukrašene umetnički odradjenim grafitima , gde se naročito izdvaja Savamala kraj reke, čiji su pojedini delovi prekriveni grafitima. Ovo je jedno od popularnijih mesta za noćne izlaske, sa kreativnom atmosferom, zbog koje neki Beograd nazivaju novim Berlinom.

Okolina
U okolini beograda se nalaze raznovrsni prelepi lokaliteti, parkovi i mesta za odmor koje mnogi beogradjani još uvek nisu otkrili. Nad zatalasanom Šumadijom, na samo 16km od Beograda, uzdiže se planina Avala, oaza mira i zelene tišine, u kojoj se možete šetati, praviti roštilj sa prijateljima ili posmatrati okolinu sa Avalskog tornja. Na obroncima ove 506 metara visoke planine utočište su pronašle mnoge vrste životinja i ptica, a ovde se nalazi i nekoliko zakonom zaštićenih retkih biljnih vrsta. Po ovoj planini je dobio ime i avalit, retki mineral koji je pronadjen baš na Avali.
Na svega 12km od centra grada se nalazi Bela stena, rečna ada na levoj obali Dunava sa predivnom plažom i netaknutom prirodom, a tu se nalazi i nakoliko restorana sa kvalitetnom kuhinjom.
Na 50km od glavnog grada se nalazi Bojčinska šuma gde ima dosta divljači, kao i veliki broj gljiva po kojima je ovaj kraj poznat. Svrstava se u reon Obedske bare, i ima još mnogo potencijala kada je razvoj turizma u pitanju.
Pored ovih, postoje još mnoga mesta u okolini Beograda na kojima možete da uživate u prirodnim lepotama, tu su reke i jezera, livade, parkovi i šume, koji čekaju svoje posetioce.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.