Banje za reumu

lecenje reume u banjama srbije

Banje u Srbiji su veoma blagotvorne za obolele od reume

Prema istraživanjima tri četvrtine Srba boluje od nekog oblika reumatizma, što ovu bolest čini najrasprostranjenijom u Srbiji. Reumatska oboljenja mogu se podeliti na zapaljenska, nezapeljenska i degenerativna, a napadaju zglobno-koštani sistem. Sve reumatske bolesti su hronične, progresivne i bolne, a u najgorem slučaju mogu dovesti do invaliditeta. Reumatizam nije izlečiv, ali se terapijama tegobe mogu umanjiti. Kada dođe do terapija, na scenu stupaju banje, koje u svom medicinskom programu gotovo uvek imaju specijalističke terapije posvećene tretiranju reumatskih bolesti.

Reumatska oboljenja leče se u gotovo svim banjama Srbije. Srbija je bogata mineralnim, termalnim i termomineralnim vodama, kao i lekovitim gasom i blatom-peloidom, što su sve činioci vekovima stare i toliko dugo i unapređivane balneoterapije (balneo-kupati se, lat.). Balneoterapija koristi prirodne faktore, a efekti lečenja njom zasnivaju se na mineralnom sastavu sastojaka i njihovoj apsorpciji. S obzirom na činioce balneoterapije, logično je da se ona izvodi u banjama.

napad reume
Vojvođanske banje pogodne su za lečenje reumatskih oboljenja. Banja Kanjiža sa veoma toplom termomineralnom vodom (72 ˚C) i lekovitim blatom, leči veći broj reumatskih oboljenja. U Banji Junaković, koja se nalazi na severozapadu Srbije, tretiraju se razne vrste hroničnog reumatizma, a terapeutski blok je moderno opremljen, pa se u banji izvode najraznovrsnije vrste terapija. Dunavski čardaci i Apatin su lokacije koje gosti mogu posetiti.

niska banja jedna od banja koja leci reumu
Od Subotice udaljena 8 km, Banja Palić osposobljena je za lečenje različitih bolesti reumatskog tipa. Voda Palićkog jezera je bogata mineralima, a stroncijum kao sastojak mineralnog mulja pomaže kod srastanja kostiju.
Banja Vrdnik, nalazi se u podnožju južne strane Fruške Gore, a u njoj se leče svi tipovi reumatskih oboljenja. Zbog visokog sadržaja ozona u vazduhu, Banja Vrdnik, svrstava se u red vazdušnih banja, a izvori termomineralne vode su hipoterme sa širokim spektrom blagotvornog delovanja na ljudski organizam. Fruška Gora gostima nudi bogat prirodni i kulturno-istorijski sadržaj.

reuma i preventiva
Gotovo sve banje Centralne Srbije medicinski tretiraju reumatska oboljenja. To su Palanački Kiseljak, Selters Banja, Ribarska Banja, Vrnjačka Banja, Bogutovačka Banja, Mataruška Banja, Jošanička Banja, Gornja Trepča, Banja Vrnjci.
U zdravstvenom turizmu Srbije prednjači Ribarska Banja, smeštena na severnim padinama planine Jastrebac, u dolini Ribarske reke. Ova banja ima šest izvora mineralne vode temperature od 38 ˚C do 42 ˚C, a u njoj se pored različitih bolesti leče i svi oblici reumatizma. Lečenje se vrši u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Ribarska banja”, koja ima više zatvorenih bazena sa termomineralnom vodom, a u banji se primenjuju savremene terapijske metode poput kinezi terapije, balneoterapije, elektro terapije, radne i ultrazvučne terapije. Guste šume i čist vazduh ovu banju čine klimatskim mestom, pogodnim kako za rehabilitaciju tako i za odmor.

mtaruska banja , banja za reumu
U podnožju Kosmaja nalazi se Selters Banja, poznata po svojoj vodi koja se flašira od 1900. godine. U lečenju koristi se većina klasičnih banjskih terapija. U blizini banje nalaze se planine Kosmaj i Avala. Palanački Kiseljak nalazi se na levoj obali Jasenice u neposrednoj blizini Smederevske Palanke. Poseduje četiri izvora termomineralne vode, a voda se flašira pod nazivom “Karađorđe”. U njoj se leči hronični zapaljenski i nezapaljenski reumatizam u mirnom stadijumu spondiloze, spodilatroze i diskopatije, kao i postraumatska stanja koja su dovela do slabljenja mišića i ograničavanja pokretnosti zglobova. Gosti banje mogu posetiti Radovanjski lug gde je ubijen Karađorđe, kao i još neka istaknuta mesta Prvog i Drugog srpskog ustanka.

reuma
Na obroncima planine Goč, 200 km od Beograda, nalazi se Vrnjačka Banja. Od sedam mineralnih izvora Vrnjačke banje, četiri se koriste za balneoterapiju, te stoga i za lečenje reumatskih bolesti. Medicinski centar Vrnjačke banje savremeno je opremljen i snabdeven. Kao najposećenija banja Srbije ima veliku ponudu različitog banjskog, zabavnog, kulturnog i sportsko-rekreativnog sadržaja, a njena geografska lokacija podrazumeva odlično polazište, kako za razna uživanja u prirodi tako i za posetu kulturno-istorijskih spomenika srednjovekovne Srbije.

reumatizam u starosti
Bogutovačka Banja smeštena na padinama planine Troglav, leči zglobni i vanzglobni reumatizam, a lečenje se vrši kupanjem u mineralnoj vodi, kao i ispijanjem iste. Gosti se mogu zabaviti sportskim ribolovom na rekama Lopatnici i Ibru, kao i lovom na planini Čemerno. Ljubitelji sporta na vodi mogu uživati u čarima kajakarenja.
Mataruška Banja okružena je obroncima planina Čemerno i Stolovi, a leži na desnoj obali leke Ibar. Izvori termomineralne vode bogati su sumporom, a u banji se od reumatskih bolesti leče zapaljenski reumatizam, bolesti vezivnog tkiva, degenerativna oboljenja vezivnog tkiva i vanzglobni reumatizam. Blizina planina Troglav, Čemerno i Stolovi, pogodna je za lov, ribolov i izlete u prirodu.
Jošanička banja smeštena je u mirnoj dolini reke Jošanice, na padinama Kopaonika, a ima odlike klimatskog mesta. U banji se nalazi pet mineralnih izvora temperature do 77 ˚C, što ih svrstava među najtoplije u našoj zemlji. U banji se leče degenerativna i zapaljenska reumatska oboljenja. Gosti mogu ići u obilazak manastira Studenice, Starog Rasa, Sopoćana i Đurđevih stupova.
Banja Gornja Trepča, poznata i kao Atomska Banja, nalazi se na jugozapadu Šumadije, 18 km od Čačka. U njoj se tretira veliki broj reumatskih bolesti , degenerativni reumatizam, ekstra-artikularni reumatizam. Posetioci banje mogu, između ostalih zanimljivih lokacija, posetiti Ovčarsko-Kablarsku klisuru i manastire u njoj.
U dolini reke Toplice, u podnožju planina Suvobor i Maljen nalazi se Banja Vrujci. Termomineralne vode Banje Vrujci sadrže kalijum, magnezijum i selen. Banjskom terapijom tretira se hronični reumatizam. Banja posetiocima nudi različit prirodni i kulturno-istorijski sadržaj.
U istočnoj Srbiji banje koje se bave lečenjem reumatskih oboljenja su Sokobanja, Zvonačka Banja, Brestovačka Banja i Gamzgradska banja. Gamzigradska i Brestovačka Banja u okviru svojih medicinskih terapija tretiraju zglobni i vanzglobni reumatizam.
Gamzigradska banja nalazi se 11 km od Zaječara, u dolini crnog Timoka, a obiluje termomineralnim vodama i u svom sklopu ima dva atraktivna bazena sa termomineralnom vodom. U blizini ove banje nalaze se ostaci rimske carske palate Felix Romuliana, a banja je pogodno polazište za obilaske i posete Zlotskih pećina, Rajačkih pivnica, planine Rtanj, manastira Suvobor i Grliškog manastira.
Brestovačka banja, u blizini Bora ( 7 km ) bogata je oligomineralnim vodama čija se lekovita svojstva primenjuju pijenjem, ispiranjem, orošavanjem, aerosolom i kupanjem. Šume se prostiru na 90 ha oko banje, a neke od lokacija koje gosti mogu posetiti su Zlotske pećine, Felix Romulijana i Gamzigradska banja.

caj za reumu
Zvonačka banja stopljena u šumovite obronke Vlaške planine spade u banje sa najvišom nadmorskom visonom u Srbiji (670 m). Veliki broj negativnih jona u vazduhu kao i specifična ruža vetrova Zvonačku Banju su učinili klimatskim mestom. Hidroterapija, elektroterapija, kinezi terapija i laseroterapija neke su od metoda lečenja koje se primenjuju u ovoj banji. U njoj se leči širok spektar reumatskih oboljenja, a banja se može pohvaliti i obilnim sportsko-rekreativnim sadržajem koji uključuje dva zatvorena i jedan otvoreni, olimpijski bazen. Zanimljiva za posetioce može bit i blizina grebena Asenovo Kale, jedinog mesta u Srbiji gde je moguće videti gnezda surih orlova.
Sokobanja, jedna od najposećenijih banja Srbije, nalazi se između planina Ozren i Rtanj. Njeni termomineralni izvori koriste se za kupanje i inhalacije, a terapijski se tretira hronični reumatizam. Bogata raznim sadržajima, ova banja gostima može ponuditi mnoga dešavanja i programe. Kao gosti Sokobanje možete osvojiti najviši vrh Ozrena – Oštre Čuke (1.075m), posetiti vodopad Ripaljku i uživati u mnogim drugim prirodnim lepotama.
Na zapadu Srbije lečenjem reumatskih oboljenja bave se Pribojska i Banja Koviljača. Pribojska Banja, smeštena u zelenoj i valovitoj dolini reke Lim ima više termomineralnih izvora, od kojih najjači ima kapacitet od 70 litara u sekundi. Centar za rehabilitaciju “Pribojska banja” savremenim metodama leči hronično zapaljenje zglobova i mišića, reumatskog porekla. U okolini banje, gosti mogu posetiti manastir Mileševu, a više mogućnosti pružaju i planine Zlatar i Zlatibor.
Banja Koviljača, nalazi se na desnoj obali Drine, a leči sve tipove reumatskih bolesti. Sumporovite mineralne vode i lekovito blato su medicinski faktori ove banje. Lečenje se sprovodi u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Banja Koviljača”, a primenjuju se hidroterapija, elektroterapija, peloidoterapija, magnetoterapija i dr. Okolina Banje Koviljače bogata je kulturno-istorijskim spomenicima. Gosti na primer mogu obići rodnu kuću Vuka Karadžića i manastir Tronošu.
Iako o njemu pišemo na samom kraju, jug nije ništa siromašniji u banjama koje leče reumu, od ostalih delova Srbije. Reumatska oboljenja u južnoj srbiji tretiraju Lukovska, Bujanovačka, Vranjska, Novopazarska, Kuršimlijska i prolom Banja.
U podnožju Kopaonika, na nadmorskoj visini od 681 m nalazi se Lukovska banja, koja po broju termomineralnih voda temperature 56-69 C, i izdašnosti ovih izvora od 100 litara u sekundi, spada među najbogatije banje Srbije. U medicinskom delu hotela “Kopaonik” sprovodi se banjski tretman, usmeren na lečenje reumatičnog artritisa (bez kliničkih znakova akutne upale), degenerativnih oboljenja kičme i stanja nakon povreda. Terapijske metode podrazumevaju hidroterapiju, elektro terapiju, ručnu masažu, podvodnu masažu i blatnu terapiju. U hotelu se nalazi zatvoreni terapijsko-rekreativni bazen sa termomineralnom vodom i teretana, a planinska klima u zimskim mesecima pogoduje bavljenju zimskim sportovima. Posetioci Lukovske Banje , mogu posetiti i geomorfološki fenomen Đavolju Varoš.

artitis i reumatizam
Od Bujanovca odaljena 2,5 km, od Beograda 360 km, a od Vranja 14 km, Bujanovačka Banja smeštena u dolini Južne Morave, još je jedna od banja Srbije koje pogoduju lečenju reumatizma. Medicinski centar je Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Bujanovac”, a termomineralna voda ove banje spada u kategoriju natrijum-hidro-karbonatnih, fluoridnih, sulfidnih i ugljeno-kiselih hipertermi. Osim termomineralnim vodama, u banji se lečenje sprovodi mineralnim blatom i ugljen-dioksidom. Lečenje ugljen-dioksidom u Srbiji se obavlja jedino u Bujanovačkoj Banji i to najsavremenijim metodama. Od reumatskih bolesti u banji se tretira hronični reumatizam, Behterevljeva bolest, artroza zglobova, spondiloza i diskopatija. Vulkanskog porekla, bujanovačko blato je velika prednost ove banje, s obzirom na to da spada u najkvalitetnija mineralna blata na svetu. Posetioci Bujanovačke banje, mogu tokom boravka u njoj, obići okone manastire, među kojima je najpoznatiji manastir Gračanica.
Ostajemo na jugu Srbije gde se lečenjem svih postojećih reumatskih oboljenja bavi Vranjska Banja, popularna još i po lečenju postraumatskih stanja, kao i neuroloških i hroničnih ginekoloških oboljenja. Vranjska banja okružena je obroncima planine Besna Kobila, a umereno-kontinentalna klima čini leta u ovoj banji izuzetno prijatnim. Termomineralni izvori ove banje specifični su po izuzetno visokoj temperaturi (94 – 110 ˚C), što ju je svrtalo među banje sa najtoplijim vodama u Evropi. Lečenje se obavlja u specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Vranjska Banja, a terapije podrazumevaju kupanje u mineralnoj vodi i sumpornom lekovitom blatu, elektroterapiju, masažu, kinezi terapiju i akupunkturu. U okolini banje, posetioci mogu obići Narodni muzej u Vranju, kuću Bore Stankovića, a blizu je i Vlasinsko jezero.
Na 280 km južno od Beograda, 3 km severoistočno od Novog Pazara, smeštena je Novopazarska Banja ušuškana u planinske pejzaže Golije, Rogozne i Kopaonika. Bogata izvorima termomineralnih voda čija temperature na izvorištima dostiže 52 ˚C, ova banja je još jedna iz velike ponude banja Srbije koja pogoduje lečenju reumatičnih oboljenja. Vodu koja po svom hemijskom sastavu spada u kategoriju sumporovitih kiselih hipotermi, pacijenti mogu piti ili se u njoj kupati. Lečenje se obavlja u Specijalnoj bolnici za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti “Novi Pazar”, a posetioci, tokom boravka u Novopazarskoj banji mogu obići i Stari Ras sa Sopoćanima, Petrovu crkvu, Đurđeve Stupove i stari grad Jelač.
Od Beograda udaljena 300 km, Kuršumlijska Banja poznata je po termomineralnim vodama temperature od 14 ˚C do 63 ˚C, mineralnom blatu i svakako lečenju reume. Smeštena u prirodnom ambijentu, bogatom šumskom vegetacijom ubraja se u klimatska mesta. Lečenje se sprovodi u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Žubor”, a terapije podrazumevaju hidroterapiju, terapiju blatom, elektroterapiju, radnu terapiju i kinezi terapiju. Terapijski blok u bolnici čine dva bazena, kade i kabine za masažu. Na padinama Radan planine, gosti mogu posetiti spomenik prirode Đavolju Varoš.
Prolom Banja ima više izvora termomineralne vode, a Prolom voda, prijatnog ukusa i bez mirisa preporučuje se i obolelima i zdravima kao pijaća voda izuzetnog kvaliteta. Čist vazduh i bujne šume omogućili su joj ubrajanje među klimatska mesta Srbije. U prolom Banji kada je reuma u pitanju, obavlja se terapijsko lečenje vanzglobnog reumatizma. Banjski tretman je šarenolik i obuhvata pijenje lekovite vode, hidroterapiju, terapiju blatom, elektroterapiju, kinezi terapiju i ručnu masažu. Posetiocima je na raspolaganju bazen, kinezi sala, teretana i staze zdravlja. Iz Prolom Banje moguće je organizovati posete Đavoljoj Varoši.

voda iz djavolje varosi dobra protiv reume
Dakle, Srbija je bogata banjama koje imaju najraznovrsnije prilaze tretiranju reumatskih oboljenja. Tretiranje raznih vidova reume najzastupljenije je medicinsko lečenje u banjama Srbije, što je u srazmeri sa rasprostranjenošću te bolesti.