Banje za kičmu i kosti

nepravilno drzanje kicme

Banje u Srbiji su veoma delotvorne za kičmu i kosti

Od bolova u kičmi pati oko 80 % populacije, a bolovi u leđima se pojavljuju najčešće u razdoblju od 20 do 55 godine. Zbog svoje mnogostruke funkcije, kičma je neprestano izložena različitim vrstama opterećenja, te neretko dolazi do preopterećenja. Do degenerativnih promena najčešće dolazi između dva kičmena pršljena koji potom postaju žarište bola. Bolesti kičme tretiraju se lekovima, fizikalnom terapijom, medicinskim vežbama i mirovanjem, tj smanjivanjem opterećenja na bolne predele. S obzirom na tip bolesti svaka banja bi umirujuće i blagotvorno uticala na onog koji ima problem sa kičmom, ali ipak mogu se i treba izdvojiti banje Srbije u kojima se specijalizovano leče bolesti kičmenog stuba.

lecenje kicme u banjama Srbije
Na severu Srbije terapije tretiranja bolesti kičme izvode se u Banji Kanjiži, Banji Junaković, Banji Vrdnik i Banji Rusandi.
Banja Kanjiža u svojoj Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju leči stanja posle operacije kičmenog stuba. Ova banja smeštena je na severu Srbije, tačnije na desnoj obali Tise i udaljena je 40 km od Subotice.
Banja Junaković, takođe tretira stanja posle operacije kičmenog stuba, a nalazi se u severozapadu Srbije, 4 km od Apatina.
Banja Vrdnik, na južnoj padini Fruške gore, zbog visoke koncentracije ozona u vazduhu proglašena je za klimatsko mesto, a u njenoj Specijalnoj bolnici za rehablitaciju „Termal“ leče se postoperativna i posttraumatska stanja, kao i deformiteti kičmenog stuba.
Banja Rusanda, smeštena je uz istoimeno jezero, a lekovito blato ove banje spada u najkvalitetnije peloide Srbije. U njoj se uspešno leči spondiloza, bolest koja nastaje zbog toga što se moderan čovek premalo kreće, previše sedi, nepravilno drži telo, zbog čega su mišići leđa ili previše umorni ili previše slabi da kičmu drže u prirodnom položaju. U Banji Rusandi takođe se leče diskopatija ( poremećaj rada diska ili diskova koji se nalaze između pršljenova i prihvataju na sebe deo opterećenja koji trpi kičma) i lumboišialgija tj. oboljenje koje nastaje oštećenjem kičmenih korenova.

bolesti kicme i banje srbije
U centralnoj Srbiji lečenjem bolesti kičmenog stuba bave se Palanački Kiseljak, Selters Banja, Ribarska Banja, Jošanička Banja i Ovčar Banja.
Palanački Kiseljak, banja u blizini Smedervske Palanke, terapijski tretira oštećenja kičmenog stuba, kao što su spondiloza i diskopatija.
Selters Banja, nalazi se u podnužju planine Kosmaj, kod Mladenovca. Pogodna je za lečenje degenerativnih i zapaljenskih oboljenja kičmenog stuba kao i posttraumatskih stanja.
Ribarska Banja smeštena je u kotlini Ribarske reke, na obroncima planine Jastrebac. Smatraju je centrom medicinskog banjskog lečenja, a kada su u pitanju bolesti kičme, u ovoj banji leče se stanja posle preloma kostiju, operacija na kostima i deformacije kičmenog stuba.
Jošanička Banja nalazi se na obroncima Kopaonika, u dolini reke Jošanice. U medicinskom centru ove banje leče se lumbago i išijas kao i degenerativna oboljenja kičme.
U samom središtu Ovčarsko-kablarske klisure nalazi se Ovčar Banja još jedna banja centralne Srbije u kojoj oni sa problemima kičme mogu otići na banjsko lečenje. U ovoj banji leče se spondiloza i artroza kao i degenerativna oboljenja kičme.
Zapadna Srbija ne može se pohvaliti velikim brojem banja kao što to na primer mogu centralna i južna Srbija, ali kada su u pitanju bolesti kičme Banja Koviljača nudi terapije za širok spektar oboljenja koje pogađaju kičmeni stub. U ovoj banji leče se degenerativne promene zglobova i kičmenog stuba, diskus hernija i stanja nakon operacija diskus hernije, posttraumatska stanja kičmenog stuba i osteoporoza, koja je za kičmu opasna jer zbog smanjenja gustine kostiju dovodi do sve lakših preloma.
Na istoku Srbije lečenje oboljenja kičme sprovode se u Gamzigradskoj i Sokobanji, mada ni u jednoj ni u drugoj banji lečenje bolesti kičme nije na prvom mestu u medicinskoj ponudi. U Gamzigradskoj banji tretiraju se neka posttraumatska stanja, dok se u Sokobanji leči išijas, kao i stanja posle povreda.
Na jugu Srbije više banja nudi medicinski program za one sa oboljenjima kičmenog stuba. To su Bujanovačka Banja, Vranjska Banja, Novopazarska Banja, Sijarinska Banja, Lukovska Banja i Niška Banja.

bolovi u kicmi i orevencija u banjama srbije
U Bujanovačkoj Banji kod Bujanovca, leči se spondiloza, artroza, kao i stanja posle povreda i operacija. Pored Vranja, nalazi se Vranjska Banja u kojoj se leče posttraumatska i stanja nakon preloma, diskopatija i išijas. Novopazarska Banja okružena je obroncima tri planine: Golije, Rogozne i Kopaonika. Pogoduje lečenju išijasa i sportiskih povreda i povreda kičmenog stuba. Sijarinska Banja smeštena je u dolini reke Jablanice, u podnožju planine Goljak. Iako uglavnom skoncentrisana na lečenje uroloških i gastroenteroloških oboljenja, ima i medicinski program za one koji pate od oboljenja kičmenog stuba i to : od išijasa, artroze, lumbaga, spondiloze i stanja posle povreda. Lukovska Banja, u podnožju Kopaonika pogodna je za lečenje različitih degenerativnih oboljenja kičme poput artroze, spondiloze, deformativne spondiatroze, lumboišialgije i periotritisa. Niška Banja smeštena u podnožju Koritnika, ogranka Suve Planine, kada su oboljenja kičmenog stuba u pitanju, leči posttraumatska stanja i osteoporozu.
Bolesti kičme, danas sve više, zbog nezdravog načina života, pogađaju i mlade. Višesatno sedenje ispred računara, malo sportskih aktivnosti, nepravilno držanje kičme i leđa, sve to i mnogo više od toga utiče na sve češće razvijanje raznih oboljenja kičme i u mlađim godinama. Nega kičmenog stuba i terapije koje umanjuju tegobe sastavni su deo ponuda, navedenih banja, kada je kičma u pitanju. Blagotvorno dejstvo ovih prirodnih terapija na kičmeni stub, razlog je posećivanja banja u želji da se problemi umanje, ako već nije moguće potpuno ih otkloniti.