Banje u Vojvodini

banje u Vojvodini

Banje na sveru Srbije – Banje Vojvodine

Vojvodina se proteže jugoistočnim i najnižim delovima panonskog basena. Izuzev Fruške Gore i Vršačkih planina, njena teritorija je ravničarska i ispresecana močvarama, rekama, jezerima, brežuljcima i peščarama. I pored toga što se u njenom sklopu nalaze Deliblatska i Subotička peščara, jedine peščare u Evropi, i što je bogata mineralnim, termalnim i termomineralnim vodama, sve do sedamdesetih godina 20. veka, smatrano je da Vojvodina nema turističke potencijale. Ovaj stav je od tog vremena promenjen, ali se u razvoj turizma u Vojvodini nije dovoljno ulagalo i danas se može reći da je njen turistički kapacitet nedovoljno iskorišćen.

banja u Vojvodini - banja junaković
Iskorišćenost termomineralnih izvora je neujednačen i varira od primitivnog do savremenog. Banje u Vojvodini koje se mogu pohvaliti razvijenošću i ponudom su Banja Kanjiža, Banja Junaković, Banja Palić i Banja Vrdnik, a nešto slabije razvijene banje su Rusanda i Slankamen.

banja vojvodine - banja kanjiza
Banju Junaković smatraju najizrazitijim banjskim potencijalom Vojvodine. Na severozapadu Bačke, okružena vegetacijom, ona je dobila naziv po porodici u čijem se vlasništvu nekada nalazila šuma koja se proteže duž urbanizovanog dela banje. Po mineralnim svojstvima vode ova banja stoji u rangu sa popularnim češkim Karlovim Varima, hrvatskim Lipikom i mađarskim Harkanjem. Banja Junaković prostire se na 230 hektara polja i bagremovih, hrastovih i jasenovih šuma. U medicinskom bloku rehabilitaciono-rekreativnog centra Junaković koriste se različite metode medicinske terapije i to: hidro, kinezi terapija, elektro i parafino terapije, akupunktura i masaža. Banja je pogodna za tretiranje reumatskih, ginekoloških i astmatičnih oboljenja. Lekovite vode ove banje sadrže veliki broj minerala poput natrijuma, magnezijuma, kalijuma, litijuma i kalcijuma, a bogate su i koloidno rastvorenim oksidima. Posetiocima Banje Junaković, raspoložive su trim staza, staze zdravlja, sportski tereni, kompleks od deset spoljnih bazena sa mineralnom toplom vodom, zatvoreni terapijski bazen i saune, kuglana, tenis, stoni tenis, a mogu iznajmiti i bicikle.
Blizina Dunava idealna je za ribolovce, a jedna od atrakcija u blizini banje Junaković je i Apatin, u kome se može posetiti poznata pivara osnovana davne 1756. godine i otići na ručak u neki od dunavskih čardaka.

banja palic - banja u vojvodini
Banja Kanjiža je na samom severoistoku Srbije. Smeštena uz Tisu, na 120 km od Novog Sada i 200 km od Beograda. Koncentrisana uz reku, sa šetalištem uz njenu obalu, Kanjiža je mesto koje odiše elegancijom prošlog vremena, izgubljenom u ovom modernom svetu. Banja je zvanično osnovana 1913. godine kada je uočeno izviranje tople, žućkaste, mineralne vode. Do danas, otkriveno je još termomineralnih izvora, a temperatura vode kreće se od 51 ̊ C-72 ̊ C. Ove vode bogate su natrijumom, jodom, hidrokarbonatom i sulfidima, a pored terpije vodom primenjuje se i lečenje lekovitim blatom-peloidom. U ovoj banji leče se reumatska oboljenja, stanja nakon povreda koštano-zglobnog aparata, povrede perifernog nervnog sistema, stanja post-operativne ortopedije, oštećenja centralnog nervnog sistema kod dece itd. Banja Kanjiža poznata je po mnogim manifestacijama, festivalima i sportski aktivnostima, poput Festivala cvetanja reke Tise, dečijih i modernih plesova, džeza, ribolova, plivačkog maratona, kajakaške regate, umetničke kolonije, itd. Ko reši da poseti Banju Kanjižu, može se oprobati i na njenim lovištima.

banja vrdnik - banja u vojvodini