Banje Srbije

Banje Srbije

Banje u Srbiji –  veliki potencijal Srbije i srpskog turizma

Srbija obiluje izvorima mineralne vode, kako hladne tako i tople. Lekoviti gas i lekovito blato upotpunjuju banjsko bogatstvo Srbije. Preko 1000 izvorišta i na njima preko 50 banja, učinili su banjski turizam u Srbiji, najrazvijenijom turističkom granom. Blagodeti srpskih banja poznate su od davnina. Dokaz toga su terme starih Rimljana, gde su oni uživali u lekovitim svojstvima našeg podneblja. Ostaci ovih rimskih kupatila građeni u razdoblju izmedju 2 i 4 veka n.e. vidljivi su i danas u, primera radi, Niškoj, Vrnjačkoj, Sokobanji, kao i Kuršimlijskoj i Jošaničkoj Banji.

Većina srpskih banja, smeštena je u prirodnom okruženju, u dolinama, na obroncima brda i podnožjima planina. Zaštićene od snažnih vetrova, okružene šumom i pašnjacima, blagoslovene blagom klimom, one su oaza balneoterapije tj. lečenja termalnim i meneralnim vodama, lekovitim gasom i blatom. Balneoterapija nije samo lek, već i preventiva za razne bolesti, a medicinski ipak nije jedini razlog posećivanja banja.

banje srbije tretmani

Banje posećuju i sportisti u okviru kondicionih priprema, u njih se odlazi na seminare i kongrese, a okruženje prilagođeno posetiocima, šetališta, izletišta i mnogi manastiri i kulurno-istorijski spomenici, čine banje izborom i za one koji bi samo da se opuste i uživaju, daleko od stresa, grada i smoga. Teniski tereni, biciklističke i staze za džoging, plivanje, fudbal, rukomet, košarka, odbojka, planinarenje, mini golf, pecanje, skole jahanja samo su neki od sportiskih sadržaja namenjenih rekreaciji koji se mogu naći u sklopu banja u Srbiji. Tako naprimer, Banja Koviljača, kao i Vrnjačka i Bogutovačka Banja, nude regatu i spustove, ljubiteljima sportova na reci.

banje srbije opustanje i domor

Banje Srbije moguće je posećivati i leti i zimi, a lekari savetuju podvrgavanje balneoterapiji minimum jednom godišnje, kako bi se oslobodili stresa i napetosti i unapredili celokupno zdravstveno stanje. U većini banja nalaze se specijalizovane medicinske ustanove u kojima se uz korišćenje banjskih potencijala tretira veliki broj bolesti, kao što su reuma, astma, zapaljenski procesi, oboljenja kože, bolesti metabolizma, kardiovaskularne bolesti, neurološke bolesti i mnoge druge. Pristup upotrebi banjskih voda je raznolik, pa terapija može biti izvedena kupanjem, pijenjem, orošavanjem i ispiranjem. Tretmane u banjama nadgleda stručno medicinsko osoblje, a priroda koristi svoju snagu, blagotvorno delujući na organizam. Danas u banjama Srbije možete posetiti turska kupatila, saune, wellnes i spa centre, fitnes centre, uživati u masažama, hidromasažama, djakuziju i bazenima sa termalnim vodama, a protočni bazeni u Banji Vrujci jedinstveni su zbog svoje vode koja se neprestano menja.

Neretko okružene gustim šumama, na obroncima planina i u blizini jezera banje Srbije pravi su raj za sve ljubitelje prirode. Takođe banje su često centri šarenolikih manifestacija koje su prilika za upoznavanje etnosa Srbije, narodnih kulinarskih običaja, posećivanje slikarskih izložbi i mnogih srodnih dešavanja.
Banje Srbije po svojoj teritorijalnoj rasprostranjenosti mogu se podeliti na pet regija i to : banje Istočne Srbije, Centralne Srbije, Severne, Zapadne i Južne Srbije.
Najposećenija banja Srbije je Vrnjačka Banja u čijoj se blizini nalazi mnoštvo zanimljivih lokaliteta, poput ostataka srednjevekovnih tvrđava, srednjevekovni manastiri, kao i neukroćena priroda. Uz rame Vrnjačkoj Banji stoji Sokobanja, banja sa najdužom turističkom tradicijom bivše Jugoslavije. Proglašena ekološkom opštinom, okružena je izletištima, u samom gradu se nalazi amam – tursko kupatilo, a u blizini banje na putu za Aleksinac, leži Bovansko jezero, koje posetioci Sokobanje neizostavno obiđu. Srbija se osim termalnim, može pohvaliti i vazdušnim banjama. Ove banje prostiru se kroz Divčibarsku visoravan, planinu Zlatar i Zlatibor, a za vazdušnu banju proglašena je i varoš Ivanjica.

Ponikle na mestima gde se vazdušne struje prepliću tako da stvaraju raj za pluća, ušuškane među šumama koje su prirodni prečišćivači vazduha, zaštićene od jakih vetrova i grubih klimatskih uslova, uzdižići se sa termalnih i mineralnih izvora, banje su veliki potencijal Srbije i utočišta zdravog života, mala, šarenolika ostrva zdravlja, koja još uvek rastu i razvijaju se.