Banje Srbije apartmani

privatni smestaj - banje Srbije - Vrnjacka Banja

Privatni smeštaj u banjama Srbije – apartmani, sobe

Kada je banjski smeštaj u pitanju, u njegovoj ponudi svakako prednjače aprtmani.  Opremljenost i luksuz apartmanskog smeštaja varira, a uz više pogodnosti raste  i cena. Osim onih koji u banje dolaze kako bi aktivnim terapijama i lečenjem poboljšali svoje zdravstveno stanje, pa shodno tome odsedaju u specijalnim bolnicama za rehabilitaciju u okviru banja, tu su i  oni koji dolaze, da se opuste i uživaju, a takvi za smeštaj najčešće biraju onaj privatni i u okviru njega apartmane.

privatni-smestaj-u-vrnjackoj-banji

Najviše apartmana i privatnog smeštaja uopšte,  ima u Vrnjačkoj Banji, oko 2. 000, koliko je za sada poznato. Mnogobrojni apartmani različite kategorije, od onih prilično jednostavnih za skromnije budžete, do onih luksuznih, su u ponudi za posetioce prilično popularne Vrnjačke Banje. Luksuzni aprtmani poput kompleksa “Iwa wellness” i “Cvetni konaci”, nude kompletnu wellness i spa ponudu, bazene, kompletno opremljene apartmane, što znači u potpunosti opremljena kuhinja, kupatilo, TV, DVD, sobna usluga i druge pogodnosti.  Pristojan privatni smeštaj moguće je naći već za oko 20 eura po noćenju, a u zavisnosti od luksuza ove cene se penju i do 100 eura za najam apartmana.

apartmani u banjama srbije - banja koviljaca

Luksuzne apartmane u kombinaciji sa wellness i spa programom moguće je naći i u Ovčar Banji u oviru smeštajnog kompleksa Kablar, a apartmanski smeštaj Royal Spa u Banji Koviljači, dobio je prestižno priznanje na 44-om Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu, gde je osvojio nagradu za najbolju gastronomsku ponudu i najbolji smeštaj u Srbiji i regionu.

apartmani u banji selters

Određene banje, poput Selters banje, se zapravo i sastoje samo od jednog hotelskog kompleksa i obižnjim mestom u kome oni koji ne žele da borave u banjskim lečilištima, a žele da posete banju, mogu odsesti. Tako je pored Selters banje Mladenovac, gde je moguće iznajmiti privatni smeštaj, a pored Banje Junaković, nalazi se Apatin. U takvim slučajevima, ponuda nije naročito šarenolika i to nije način koji se često praktikuje. Posete takvim banjama, uglavnom podrazumevaju i noćenje u njima, a samo razvijenije banje poput Vrnjačke, Sokobanje, Niške Banje, banje Vrdnik itd, nude veći izbor privatnog smeštaja u okviru same banje.

apartmani u vrnjackoj banji

U ponudi privatnog smeštaja u banjama, jasno je uočljiva velika razlika u razvijenosti pojedinih banja, pa je drastičan primer već pomenute Vrnjačke Banje sa 2. 000 privatnih smeštajnih jedinica i Zvonačke Banje u kojoj gotovo da je nemoguće naći apartmane. Naravno, popularnost određene banje, investicije od strane države, marketing i popularisanje u narodu, uticalo je na ovakvo stanje stvari, a ne manji prirodni i banjski potencijal određenog lečilišta. Neke od manje turistički razvijenih banja, poput Bujanovačke Banje, imaju i potencijal banjskog lečilišta među najjačim u regionu, ne samo u Srbiji, a opet im manjka apartmanski, privatni smeštaj.

Zbog svega toga, neke su banje ograničene na hotelsko – medicinski centar koji je ujedno i centar lečilišta, dok su se oko drugih lečilišta razvijala su  čitava naselja živeći od turizma i posete banji.