Banja Ždrelo

banja zdrelo kod petrovca na mlavi

O položaju i osnovnim karaktersitikama Banje Ždrelo

Nema ko u Srbiji nije čuo za gradić Petrovac na Mlavi, ali malo je onih koji su zaista upućeni u sva prirodna bogatstva ovog kraja. Svega devet kilometara od ovog grada nalazi se raj za dušu – Banja Ždrelo. Svoje ime dobila je zbog specifičnog položaja, naime ova banja nalazi se na samom ulasku u prekrasnu Gornjačku klisuru. Za ovu banju i njenu toplu vodu svakako su čuli sportski penjački koji redovno posećuju penjalište koje se nalazi u ovoj klisuri. Planinari i ostali zaljubljenici u prirodu, sigurno su upoznati sa ovom banjom, jer je Gornjačka klisura svakako jedan od neverovatnih prirodnih bisera Srbije, i kao takva veoma često je posećena. Dolaskom u nju, ne možete, a da ne primetite ovo prirodno lečilište ili da i ako ga primetite ne poželite da svratite. Celo ovo područje okruženo je neverovatnim lepotama, tu su i gorostasne Homoljske planine koje se protežu između reke Mlave na jugu, Velikog Peka i njegove pritoke na istoku i reke Pek na severu. Ovaj masivni planinski venac ima više vrhova, do kojih vode markirane planinarske staze, neki od njih su:  Stubej (940. mnv), Veliki Vukan (825. mnv), Mali Vukan (752. mnv), Pojana Tresnita (880. mnv)… Od ovih vrhova, dva okružuju banju, sa dve strane, to su Mali Vukan i Veliki Vukan. Banja Ždrelo koja je svoje mesto pronašla pokraj ovih prekrasnih prirodnih čudesa, udaljena je od glavnog grada naše zemlje oko 130 kilometara, a u planu je izgradnja još kvalitetnijeg puta, te će dolazak do nje biti lakši, a put kraći. Smeštena je na prijatnoj nadmorskoj visini od 160 do 240 metara.

            Zanimljivo je otkirće toplih voda ove banje pre nešto više od dvadeset godina… najpre se krenulo u potragu za ugljem, istraživane su već postojeće naslage, a došlo se do neverovatnog izvorišta tople vode, koja je isparavla. Pored toga što je zbog svoje vreline isparavla, iz nje je dopirao neobičan miris… taj miris podsećao je na miris pokvarenih jaja. Zatim se nakon stručnih hemijskih analiza utvrdilo da taj miris zapravo potiče od sumpora kojim je ova voda bogata. Temeratura iznosi između 38°C do čak 40°C.  Ova voda je bakteriološki ispravna, te se rashlađena pije i zbog svog specifičnog sastava veoma pomaže onima koji boluju od bolesti digestivnog trakta (npr. gastritis). Ono što posebno izdvaja Banju Ždrelo, jeste idealan boravak u njoj kada su hladne zimske temerature aktuelne… bazen se puni ovom termalnom vodom tako da je opuštanje omogućeno. Zamilsite samo kako ležite u vreloj vodi koja se puši, a oka Vas su predeli prekriveni snegom… rajska idila, zar ne?

Bolesti koje se leče i tretiraju u Banji Ždrelo

            Dugačak je niz bolesti kojima prijaju tretmani i termalne vode Banje Ždrelo. One koje se najčešće upešno tretiraju su:

  • Razni oblici reumatizma (degenerativni i zapaljenski);
  •  Kožna oboljenja (psorijaza, ekcemi);
  • Posttraumatska stanja (stanja nakon hirurških intervencija ili preloma kostiju);
  • Bolesti digestivnog trakta (gastritis);

Obzirom na veoma visoke temperature ove vode, boravak u njoj ne preporučuje se kardiovaskularnim bolesnicima. Najpoželjnije bi bilo da Vas ovamo uputi Vaš lekar koji ima uvid u Vašu istoriju bolesti.

Zanimljivosti

            Ono po čemu još ova banja odskače od ostalih banja naše zemlje jeste po neobičnoj arhitekturi. Zapravo, pravo pitanje bi bilo –  da li odskače ili se uklapa u postojeće znamenitosti ovog kraja (ostaci u vidu bedema i kula nekadašnjeg srednjovekovnog grada Ždrelo) ? O čemu je reč? Reč je o rekreativno-ugostiteljskom centru „Ždrelo“ koji je izgrađen u formi zamka. Ovo prilično neobično arhitektonsko rešenje, desilo se na još neoubičajeniji način. Kada su počela ulaganja u ovu granu turizma, mnogi građevinci i arhitetke su želele da ostave svoj pečat, te su nastale prepirke oko brojnih predloga dizajna krova. Zatim je presečeno – krova neće ni biti. Nakon ove odluke, usledili su brojni drugi potezi koji su doveli do ovakvog neobičnog izgleda, do izgradnje RUC „Ždrela“ u formi zamka. Zamak u sred Homolja, kakva originalna i atraktivna ideja. Naravno, ukusi su različiti, i nekome se ovakav stil možda neće dopasti, ali poenta ove banje nikada i nije bila u arhitekturi već u kvalitetu njenih termalnih voda. Ovaj kompleks je skorijeg datuma, i zvanično je otvoren 2009.godine. Osvešćen je od strane episkopa braničevskog Ignjatija. Stoga, bez obzira na ovo stilsko rešenje koje u svakom slučaju privlači pažnju, treba doći i u uveriti se u blagodeti ovih voda,  i prepustiti se predivnom pogledu na prekrasnu prirodu u njenoj okolini.

Kuluturno-istorijski spomenici u okolini Banje Ždrelo

            Ovaj kraj je bogat ne samo prirodnim bogatstvima, već i kulturno-istorijskim spomenicima… već smo pomenuli kule i bedeme nekadašnjeg srednjovekovnog grada Ždrelo, koji leže na nekoliko mesta pokraj reke Mlave, a zatim su tu i srednjovekovne crkve Blagoveštenje, Reskovica, Mitropolija i manastiri Vitovnica i Gornjak. Čuveni manastir Gornjak poznat je po pećkoj isposnici. Podigunt je poslednjih godina 14.veka, od strane kneza Lazara Hrebeljanovića. Svi ovi kulutrno-istorijski spomenici homoljskog kraja imaju dugu tradiciju i nose duh naše istorije, pravo je zadovoljstvo uključiti ih u turu obilazaka u koliko boravite u Banji Ždrelo.

Atrakcije Banje Ždrelo

            Prelepo uređen i osmišljen bazenski kompleks je glavana atrakcija ove banje koja privlači mnogobrojne tursite. Postoji jedan zavoreni bazen u kojem je temperatura vode, toplih 38°C. Od njega vodi providni tunel do otvorenog bazenskog komleksa. U jednom od spoljnih bazena voda je oko prijatnijih 34°C, i u njemu se nalaze hidromasažeri, prskalice i druge „đakuzi atrakcije“ za opuštanje. Ovaj kompleks konstituiše zapravo jedan mali pravi aqua park, sa nekoliko tobogana, te je pogodan za porodične posete, ali i za one odrasle ljude u kojima još boravi dete. To dete u Vama, nateraće Vas da se otrgnete poslušnosti i da izbegnete poštovanje saveta da u vodi ne bi trebalo da boravite duže od 20-ak minuta u kontinuitetu. Izuvijani kanali bazena, banjska topla voda, pa i sam zamak u kojem ste smešteni izmamiće Vam osmeh na lice i učiniti da se osećate kao u nekoj dečjoj bajci. Ukoliko ste došli zbog tretmana određene bolesti, na trenutak ćete zaista to zaboraviti, ali to neće umanjiti lekoviti uticaj ovih voda koji je izuzetan. Ukoliko do sada niste imali prilike da se susretnete sa tako zabavnim boravkom u nekoj banji, onda je obilazak Banje Ždrelo izuzetna ideja za Vas. Svi koji su se jednom opustili u ovim toplim vodama, uživajući u svim čarima ovog neverovatnog ugođaja, obavezno se opet vraćaju u ovu banju. Pored bazena sa toplom termalnom vodom tu je i popularan bazen sa hladnom ali slanom vodom. Ovu voda se doprema sa izvora Ovče, u blizini Beograda i idealan je izbor za sve one koji ne podnose žestoke letnje vrućine, te traže spas u hladnoj vodi. A, svi znamo koliko je more zbog svog sastava vode zdravo za našu kožu i organizam, stoga ukoliko sebi ne možete priuštiti letovanje na moru, svratite do Banje Ždrelo i naći ćete adekvatnu zamenu. Nećete se pokajati. Teško je sumirati sve što ova banja nudi svojim posetiocima na raspolaganju, ali hajde da probamo: otvoreni i zatvoreni bazeni sa toplim termalnim vodama i bazen za hladnom, slanom vodom; jedan pravi aqua park sa gomilom zabavnih „đakuzi zanimacija“; izrazito lekovite termalne vode bogate sumporom; zanimljiva arhitetktura kao iz bajke; neverovatne prirodne lepote Homoljskih planina i Gornjačke klisure; brojni kuluturno-istorijski spomenici, manastiri od velikog značja; ostaci srednjovekovnog grada Ždrelo… Šta čekate? Dobrodošli!