Banja Vrdnik

vrdnik banja

Položaj i osnovne odlike Banje Vrdnik

U sred Srema, na padinama Fruške gore nalazi se jedan pravi dragulj prirode. Ovaj dragulj pripada sastavu Nacionalnog parka a zove se Banja Vrdnik. Njena udaljenost od većih gradova naše zemlje nije velika, ona se nalazi na svega 70-ak kilometara od glavnog grada Srbije i na 20-ak klometara od prelepog Novog Sada. Ušuškana je u prelepom okruženju na prijatnoj nadmorskoj visini od 240 metara, a odlikuje je umereno-kontinentalna klima. Prednost ove klime i njena glavna odlika je stabilnost, kod nje nema naglih i velikih promena ni u temperaturi ni u vazdušnom pritisku, stoga je prikladna za svaki organizam. Sa preko 2 200 sunčanih dana godišnje, nedostatkom šibajućih vetrova i vazdušnih struja ova klima je idealna za bobravak u bilo koje doba godine. Sve ove karakteristike utiču i na sam vazduh Banje Vrdnik koji je izuzetno čist i bogat ozonom, te je ona dobila i zvaničan status vazdušne banje.

Istorija

Zanimljivo je otkriće termalnih voda ovog područja. Naime, tu je nekada bio rudnik mrkog uglja, a prvi uživaoci ovih termlalnih voda bili su rudari. Oni su naišli na ova izvorišta tridesetih godina dvadesetog veka, čija je temeratura bila konstantno topla. Iako ih niko nije savetovao, samoincijativno su kvasili i potapali noge u ovu toplu, zelenkastu vodu. Tom prilikom otkrili su nešto neverovatno, ovi tretmani su im ublažavali bolove i ostale reumatske tegobe od kojih su neki od njih bolovali. Rudnik je nakon 164.godine rada, morao biti zatvoren upravo usled posledica izbijanaj ove termalne vode – potpunog potapanja rudarskog okna. Zahvaljujući rudarima koji su otkrili ove blagodeti, malo po malo počelo se sa ulaganjem u izgradnju prirodnog lečilišta i iskorišćavanje ove termalne vode. Konstantna temeratura od 32,8°C ove vode, nije se mogla dugo ignorisati i vrlo brzo su počeli prvi koraci u izgrađivanju jednog savremenog banjskog lečilišta. 1997.godine Banja Vrdnik dobila je zvanični status banje. Prva specijalizovana zdravstvena ustanova u ovoj banji izgrađena je 1976.godine i nosi naziv Rehabilitacioni centar „Termal“.

Bolesti koje se leče i tretiraju u Banji Vrdnik

            Vode Banje Vrdnik se zbog svoje temperature i svog hemijskog sastava svrstavaju u hipotermalne vode, i samim tim spadaju u veoma lekovite vode koje mogu uspešno da tretiraju veliki broj različitih bolesti. Terapije i lečenja se obavljaju u savremenom zdravstvenom centru, Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Termal“ koja je opremljena najmodernijom medicinskom aparaturom u oblasti balneo i fizikalne terapije. U njoj radi stručan tim lekara različitih specijalnosti, kao i vrhunski akupunkturolozi. Bolesti koje se najčešće leče i tretiraju u Banj Vrdnik su:

  • Posttraumatska stanja lokomotornog aparata (stanja nakon povede/preloma, nakon hirurških intervencija);
  • Rekovalescentna stanja;
  • Problemi sa kičmom;
  • Svi oblici reumatizma (degenerativni, zapaljenski, hronični, vanzglobni…);
  • Bolesti perifernog centralnog motornog neurona;
  • Migrene;
  • Različite bolesti na nervnoj bazi;
  • Bolesti disajnih organa;
  • Ginekološki problemi;

Kulturno-istorijski spomenici u okolini Banje Vrdnik

            Mnogo je spomenika od kulturno-istorijskog značaja koji se nalaze u okolini ove banje. Najpoznatiji je svakako manastir Vrdnik, koga nekada nazivaju i manastir Ravanica jer su ga 1697.godine naselili monasi manastira Ravanica koji se nalazi u podnožju Kučajskih planina. Dakle, njegovo pravo ime je manastir Vrdnik. Ima dugu istoriju, a značajan je po tome što se u njemu čuva deo mošti Svetog Kneza Lazara. Pored njega nalazi se spomenik posvećen veoma značajnoj ličnosti iz naše istorije, koja je potekla i proživela veći deo svog života u ovim krajevima, pesnikinji, Milici Stojadinović. Na prostoru Fruške gore nalazi se još 16 veličanstvenih manastira. Pored njih značajan spomenik je Vrdnička kula koja potiče iz doba starih rimljana. Dakle, mnogo se puteva za obilazak značajnih spomenika otvara pred Vama, ukoliko odlučite da provodete odmor u Banji Vrdnik.