Banja Slankamen

polozaj banje slankamen

Položaj i opšte karakteristike

Među mnogobrojna Fruškogorska bogatstva spada i jedna lekovita banja koja se pruža u njenom istočnom podnožju, u pitanju je čuvena Banja Slankamen. Do ove banje u Vojvodini može se doći autoputem Beograd-Novi Sad. Nalazi se relativno blizu navedenih gradova ( Novi Sad – pedeset kilometara i Beograd – pedeset i pet kilometara), te je njen saobraćajni položaj izuzetno povoljan za turiste. Ali i geografski položaj joj donosi mnogobrojne povoljne odlike – tako zbog blizine Dunava i Fruške gore ona ima izuzetno čist i svež vazduh, a okolne šume joj prave hlad i zaštitu od velikih letnjih vrućina. Smeštena je na nadmorskoj visini od svega 80-ak metara, te sve ove odlike čine da njena klima bude idealna – umereno-kontinentalna. Prema tome u Banji Slankamen nema naglih i drastičnih promena temperature ili vazdušnog pritiska, i stoga je boravak u njoj prijatan tokom cele godine. Prema istorijskim izvorima lekoviti potencijali ovih voda imaju dugi vek iskorišćavanja. Naime, postoje očevidni dokazi kao što je staro tursko kupatilo –  amam, da su se ovim izvorima lečili i u vreme okupacije Turaka. Ali to nije sve, neki arheološki podaci kazuju i na postojanje naselja na ovom području još pre dolaska starih Rimljana. Smatra se da je ovo najstarije banjsko lečilište u Vojvodini.  Prva stručna hemijska analiza mineralne vode sa ovog prostora izvršena je davne 1876.godine, da bi nakon dvadesetak godina dobila zvaničnu potvrdu o svojoj lekovitosti. Prvih godina dvadesetog veka zahvaljujući ovoj potvrdi kreće prvo osnivanje akcionarskog društva „Slanjača“. Vode Banje Slankamen u svom sastavu sadrže najviše soli, otuda nije ništa neobično ime ove banje. Takođe u njoj ima i ostalih lekovitih elemenata i minerala poput: joda, kalijuma, stroncijuma, magnezijuma, barijuma…  Ova voda nije za piće, a njena temeratura iznosi 18,4°C. Bilo je mnogo uspona i padova u razvoju ove banje, ali najznačajniji pomaci i savremeno uređivanje počelo je da se odvija 1964.godine. Malo po malo uređen je veliki banjski park, sređena su šetališta, te celo područje na kojem se prostire banja odiše čistinom i mirom. Trebalo je vremena, ali ova banja sa neverovatno dugom tradicijom dobila je formu jednog pravog turističkog centra.

Lečenje i terapije koje se sprovode u Banji Slankamen

U Banji Slankamen nalazi se Specijalna bolnica za neurološka oboljenja i posttraumatska stanja „Doktor Borivoje Ggnjatić“ u kojoj se vrše sve banjske terapije i stručna lečenja. Ova bolnica, zapravo je specijalizovana za lečenje hemiplegije. Neke od terapija koje se sprovode u ovoj zdravstvenoj ustanovi su: fizikalna-kinezi terapija, elektro terapija, hidro terapija, radna terapija… Bolesti kojima se preporučuju terapije Banje Slankamen su:

  • Razni oblici reumatizma;
  • Posttraumatska stanja (stanja nakon hirurških intervencija i stanja nakon povreda na lokomotornom sistemu);
  • Ginekološke bolesti;
  • Oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema;

Turističke atrakcije

               S obzirom na to da se u okolini banje Slankamen nalazi čuveni nacionalni park Fruška gora,  više je nego jasno koje sve lepote boravak u ovoj banji pruža. Takođe, na svega dvadesetak kilometara udaljenosti od nje nalazi se nadaleko poznati turistički centar Sremski Karlovci. Za sve ljubitelje kulutrno-istorijskih spomenika obilazak Fruškogorskih manastira ili Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu biće nezaboravan doživljaj. Imajući u vidu blizinu Dunava omogućene su i plovidbe po ovim krajevima turističkim brodom. Oni koji su malo više naklonjeni aktivnom odmoru, brojni sportovi na vodi stoje im na raspolaganju. Ljubitelji pecanja takođe će na ovom području pronaći svoj raj. Pored smeštaja u Specijalnoj bolnici za neurološka oboljenja i posttraumatska stanja „Doktor Borivoje Gnjatić“, na raspolaganju je i udoban privatni smeštaj. Jedno od najstarijih prirodnih lečilišta u našoj zemlji, Banja Slankamen svojim posetiocima pružiće nezaboravni, relaksirajući odmor, i olakšanje kod postojećih bolesti. Dođite i uverite se sami zašto su ove vode koristili još stari Rimljani.