Banja Palić

banja-palic

O Banji

Nedaleko od krasnog grada zemlje Srbije – Subotice, na svega sedam kilometara u pravcu istoka,  nalazi se Banja Palić i istoimeno jezero. Smeštena na prijatnoj nadmorskoj visini od 102 metra, Banja Palić ima tradiciju dužu od 160 godina. Do nje se može doći autobusom/kolima koristeći auto-put E-75, ili vozom, koristeći železnicu Beograd-Subotica. Ova banja izdvaja se od ostalih banja u našoj zemlji po jednom neobičnom okruženju u kojem je smešten ni manje ni više do jedan Zoološki vrt. Davne 1845. godine, sagradili su prvo toplo kupatilo, a ozbiljnija dalja  izgradnja i razvoj ove banje počeo je 7. godina kasnije. Lekovita palićka voda privlačila je pažnju, te je  objavljena i jedna zanimljiva knjiga o njenim svojstvima. Podaci o lekovitom jezeru datiraju iz 1823.godine, a prva stručna hemijska analiza urađena je 1856. godine. Ali, jezero je isprva bilo izrazito slano, međutim kada su prepoznali njegova ostala lekovita sovjstva iz nje je so vađena, kako bi njen celokupan sastav najviše pogodovao našem organizmu. Desetak godina nakon prvih početaka izgradnje ove banje, sagrađen je i prvi hotel. Odmah nakon ovog koraka, meštani Subotice počeli su i sami da grade vile. Shvativiši turistički potencijal koji nudi njihov kraj, pogotovo sa ovakvim jednim lečilištem, oni su dobili želju da se istaknu ali i da jednog dana od toga razviju i sopstveni posao – ugostiteljski turizam. Neke od tada izgrađenih vila, danas se izdaju kao prelepi apartmani. Ima više od jednog veka kako su o Paliću govorili lekari kao o jednom lečilištu čije su vode izuzetno delotvorne kod mnogih bolesti ( hronične kožne bolesti, neuralgije, ginekološka oboljenja, bolesti limfnog sistema, šuljeve…) . Oni su takođe uvideli njegove potencijale u razvoju izletničkog turizma, obzirom na prelepo jezero, i divnu prirodu koja ga okružuje. Poreklo imena ove banje, kao i samog naselja ne zna se tačno, ali podaci navode na pomisao da je dobila ime po staroj pustari Palij. Pod imenom Palus, prvi put se pominje u izvorima iz 1690.godine.

Bolesti koje se leče i tretiraju u Banji Palić

            Kupanje u toplim vodama svih banja prija i zdravim ljudima. Ali svaka banja ima drugačiji sastav vode kao i temperaturu koje pogoduju određenim bolestima više. U Banji Palić, prvenstveno se tretiraju sledeće bolesti:

  • Razni oblici reumatizma (hronični, akutni);
  • Kožna oboljenja (infekcije, ekcemi);
  • Bolesti digestivnog trakta;
  • Nervna oboljenja;
  • Ginekološki problemi;
  • Problemi sa kičmom (išijas);

Terapije vodom sprovode se na dva načina: pijenjem lekovite vode ili kupanjem u toploj vodi. U zavisnosti od oboljenja odabraće se i pružiti adekvatna terapija. Ovde se takođe primenjuje i peloidna terapija, odnosno stavljanje obloga od lekovitog blata. Vode Banje Palić imaju u svom sastavu litijum i rubidijum, a mineralni mulj sadrži stroncijum, te veoma pogoduju lečenju reumatskih i nervnih oboljenja, kao i srastavanju kostiju nakon preloma. Temperatura vode je prijatnih  25°C.

Zoološki vrt Palić

            Za sve ljubitelje životinja, boravak ili izlet do Palića biće specijalno zadovoljstvo zbog postojećeg Zoološkog vrta. Većinu svojih životinja dobio je kao poklon od strane Beogradskog Zoološkog vrta – Vrta dobre nade. Nalazi se u samom centru naselja Palić, i zauzima površinu od 10 hektara. U njemu živi preko 65 vrsta životinja , među kojima su razne ptice, veći sisari, nekoliko primata, i atraktivni primerci tarantula i zmija… Zoološki vrt Palić se nalazi u okviru velikog parka koji je ispunjen prelepom vegetacijom. U njemu ima preko 270 različitih vrsta drveća, četinara, listopadnog drveća. Pored stoletnih hrastova, park krase i retke biljke poput ariša, sekvoje i libanskog kedra. Ceo ovaj ambijent je prelep i izuzetno prijatan za porodične izlete.

Boravak u Banji Palić nudi svojim posetiocima i mnoge zabavno-sportske aktivnosti poput jedriličarenja, ribolova, i veslanja na jezeru, zatim su na raspolaganju atletske staze, tereni za male sportove, za tenis, i naravno otvoreni i zatvorni bazeni sa termalnom, lekovitom vodom. Palićko jezero se redovno održava i na njemu je nekoliko uređenih kupališta. Postoji više vila koje nude odličan i komforan smeštaj svojim posetiocima, a restoran Mala gostiona koji ima tradiciju dugu 160 godina, očaraće Vas svojim specijalitetima. Obzirom da se nalazi pored jednog grada, bogatog brojnim kulturno-istorijskim spomenicima i neverovatnom arhitekturom, kao što je Subotica, odmor na Paliću može biti jedna veoma zanimljiva avantura. Banja Palić je banja sa dugom tradicijom, koja iz godine u godinu obagućuje svoju zanimljivu turističku  ponudu.