Banja Ljig

ljig eko banja

Geografski položaj i osnovne karakteristike Banje Ljig

Na obroncima Suvobor planine, nadomak znatno poznatije planine Rajac (868. metara nadmorske visine), svoje mesto pronašla je Banja Ljig. Ime je dobila po istoimenom gradu koji je takođe njena glavna veza sa ostalim krajevima Srbije. Naime, Ljig leži uz samu Ibarsku magistralu koja nas povezuje ne samo sa gradovima naše zemlje već i sa čitavim svetom. Smatra se da je Ljig jedna važna saobraćajna raskrsnica celog Balkanskog poluostrva. Celo ovo područje pravi je turistički centar sa brojnim zanimljivim turističkim atrakcijama. Prelepa planina Rajac koja pripada sklopu Valjevskih planina i teži ka tome da postane drugi po rangu planinski centar ovih krajeva, upotpunjuje okolne prirodne lepote Banje Ljig. Iz svega ovoga očigledno je koliko je geografski položaj ove banje turistički povoljan. Ona se prostire na nadmorskoj visini od 160 do 280 metara, i pored nje protiče pelepa istoimena rečica. Od glavnog grada naše zemlje udaljena je manje od 100 kilometara, a od Valjeva svega 35 kilometara, od Gornjeg Milanovca oko 40-ak kilometara. Klima u Banji Ljig je umereno-kontinentalan i stoga izuzetno prijatna za svaki organizam. Nema naglih promena vazdušnog pritiska ili temerature, odlikuju je blage zime i sveža leta. Srednja godišnja temeratura iznosi čak 10°C, što je najbolji pokazatelj umerenih odlika ovog kraja.

Mineralni izvori i terapije koje se sprovode u Banji Ljig

            Na području Banje Ljig, otkriveno je nekoliko izvora termomineralne lekovite vode. Podaci govore da su ih otkrili, prepoznali i iskorišćavali još stari Rimljani. Temerature vode iznosi oko 32, 5°C. Hemijski sastav ovih mineralnih voda Banje Ljig ima: kalijum, kalcijum, aluminijum, mangan, gvožđe, natrijum, magnezijum, amonijum… Zbog ovakvog sastava koji je pun minerala ova voda se u terpijske svrhe primenjuje na različite načine: i kupanjem i pijenjem. Zdravstveni centar Banje Ljig opremljen je najsavremenijom medicinskom opremom i u njemu radi stručni kadar sa višegodišnjim iskustvom. U njemu se obavljaju razni pregledi i određuju adekvatne terapije koje se kasnije sprovode pod profesionalnim i konstantnim nadzorom. Kada je reč o dijagnostikovanju bolesti ovde je moguće uraditi:

 • Hematološke analize u savremeno opremeljenoj laboratoriji;
 • Ultrazvučni pregled abdomena;
 • Elektrokardiogram (EKG);
 • Analiza rendgenskih snimaka na negatoskopu;

Brojne su i terapije koje se sporvode u specijalizovanom Zdravstvenom centru, neke od njih su:

 • Hidroterapija;
 • Fizikalna – kinezi terapija;
 • Terapijski ultrazvuk;
 • Elektroforeza;
 • Galvanizacija;
 • IC i UV terapijsko zračenje specijalnim lampama;
 • Terapijski laser;
 • Univerzalni dijadinamik;
 • Kratkotalasna dijametrija;
 • Magnetna terapija (niskofrekventna i visokofrekventna);
 • Elektrostimulacija;

Bolesti koje se leče i tretiraju u Banji Ljig

Širok je spektar bolesti kojima odgovaraju terapije koje se primenjuju u ovoj banji. Boravak u ovakvoj prirodi, miru i kupanje u toplim mineralnim vodama prijaće i potpuno zdravom organizmu i pomoći oko nakupljenog stresa prouzrokovanog gradskim brzim životom. Najčešće bolesti koje se tretiraju i leče u Banji Ljig su:

 • Neuropsihijatrijske bolesti ( neuroze, neurastenije, neuralgije, multipla skleroza, depresija);
 • Oboljenja perifernih krvnih sudova (periferne vaskulopatije, hronični edemi venskog porekla);
 • Kožne bolesti (ekcemi, psorijaza);
 • Razni oblici reumatizma (degenerativni –artroze, spondiloze; zapaljenski – reumatski artritis, Behterevljeva bolest; vanzglobni reumatizam…)
 • Bolesti gastrointestinalnog trakta (hroničan čir želuca i duodenuma, hronični gastritis i duodenitis );
 • Posttraumatska stanja koštano-zglobnog aparata ( stanja nakon povrede/preloma kostiju, stanja nakon hirurških intervencija…);

 Pre sprovođenja bilo kojih terapija nužno je da Vas pregleda i da ih prepiše stručan lekar koji je upoznat sa Vašom istorijom bolesti. Većina banja sa izrazito toplim vodama kontra je indikovana za srčane bolesnike stoga je i više nego neophodan stručan savet od strane lekara.

Turističke atrakcije

Udoban i komforan smeštaj u Banji Ljig možete pronaći u okviru samog Centra za rekreaciju i rehabilitaciju, ali i u dva hotela, jednom motelu i u privatnim kućama. Za sve ljubitelje „outdoor“ boravaka u prirodi tu je i kamp naselje koje ima 50 kamp – jedinica i benzinsku pumpu. Gurmani će uživati u domaćim jelima koja se vrhunski pripremaju u restoranu „Rajac“.

            Ova Banja pruža svojim posetiocima, pored lekovitih terapija, i mnoštvo zanimljivih aktivnosti… tako u ponudi imaju veliki otvoreni olimpijski bazen koji je ispunjen termalnom lekovitom vodom. Šetnja „Stazom zdravlja“ koja se pruža duž prekrasne reke, učiniće čuda za vaš nervni sistem, i odneće sve Vaše brige i muke, konačno ćete osetiti pravo značenje reči – odmor. Za one koji vole nešto aktivnije da provode svoj odmor tu su i brojni tereni za male sportove. Velike porodice nemaju o čemu da brinu, jer su mislili i na njih, stoga postoje adekvatno uređena dečja igrališta.

Ako volite da obilazite i razne kulutrne spomenike, onda je boravak u Banji Ljig definitivno pravi izbor za Vas, jer se u njenoj blizini nalaze dva prelepa manastira – Pustinja i Bogovođa. Manstir Pustinja ima crkvu posvećenu Vavedenju Presvete Bogorodice,  sagrađenu na temeljima starije nekadašnje crkve. Naša velika pesnikinja, Desanka Maksimović, posetila je ovo sveto mesto i bila je očarana lepotom i duhovnošću kojom zrači. Manastir Bogovođa ima crkvu posvećenu Svetom Đorđu, podignutu  1545.godine. Ktitor je bio knez Petar Velimirović, a knez Miloš Obrenović je učestvovao u njenom obnavljanu nakon spaljivanja oko 1850.godine. Priče kazaju da ime ovog manstira potiče od česme u blizini, koju je podigao Hadži Ruvim, a koju meštani ovih krajeva nazivaju Božija voda. Manstir je i dan danas aktivan, u njemu žive i o njemu se staraju monahinje.

Brojne su i zabavno-sportske manifestacije koje privlače mnoge turiste u ove krajeve, neke od njih su: Kosidba na Rajcu, Memorijal čika Duško Jovanović, Rajačka lisica… Ovde je razvijen čak i seoski turizam, stoga Vam boravak u Banji Ljig može biti sve, samo ne doasadan.