Banja Junaković

banja-junakovic

O Banji

Da i ravnica poput Vojvodine ima svoje lepote i svoje lekovite izvore, svedoči jedna od lepših banja naše zemlje – Banja Junaković. Po jednoj priči, svoje ime,  ova banja dobila je po porodici Junaković, u čijem je vlasništvu nekada davno bila velika, gusta istoimena šuma pored koje je banja. Ona je udaljena oko četiri kilometra od Apatina, a najlepši grad Vojovodine, Novi Sada nalazi se na stotinak kilometara udaljenosti od nje. Banja Junaković zauzima prostor od 230 hektara, ispunjen prelepim šumama i krasnim poljima. Smeštena je na svega 86. metara nadmorske visine, i karakteriše je blaga kontinetalna klima.  Istorija ovog kraja, bila je sve, samo ne mirna, počevši od rimskih osvajanja, zatim osnivanja mađarske države, pa opsade Turaka… Najveći otpor koji je naša vojska pružala Turcima bio je u okrilju prekrasne hrastove šume koja je u slavu ovih junaka dobila ime – Junaković. Druga priča je ta, da je banja nastala pokraj ove neverovatne park-šume, bogate viševekovnim stablima, dobila naziv po njoj…  U svakom slučaju, bilo da je njeno ime poteklo od prezimena vlasnika, ili je nastalo u slavu junaka koji su se tu borili, co ovaj kraj i dalje nosi sećanje da na  borbenu istoriju i dok prolazite tom šumom osetićete neku neverovatnu energiju. Kao da ova večna stabla pripovedaju priče o junacima i stojeći visoko i pravo, odaju im poštovanje. Krajevi koji odišu tradicijom i nose neverovatne istorijske priče zaista su posebna vrsta bogatstva naše zemlje. To je slučaj i sa banjom Junaković.

Otkirće njenih lekovitih izvora odigralo se davno, ali prve stručne analize su obavljene 1914. godine, i to u inostranstvu. Rezultati dobijeni ispitivanjem u Budimpešti potvrdili su izuzetan kvalitet i neverovatan lekoviti sastav ovih voda,  svrstavši ih u isti rang sa vodama nadaleko čuvenih u svetu termi Karlovih Vari u Republici Češkoj i Harkanja u Mađarskoj. Ovi prvi uzorci vode poslati na ispitivanje pronađeni su u selu Pigrevica, nakon kojih se tu i osniva prva, omanja banja. Ta banja osnovana je podstrekom mesnih lekara, tridesetih godina prošlog veka. I to su bili prvi počeci banjskih lečilšta u ovim krajevima Severne Srbije. Sastav ove lekovite vode svrstava je u red sulfidno-alkalnih hipotermi,sa velikim proncetom mineralizacije. One dopiru sa velikih dubina – 700 metara, a temeprature im dosežu do zavidnih 50°. Obzirom na ove kvalitet voda, Banja Junaković morala je unaprediti celu svoju organizaciju kako bi počela sa razvojem turizma koji je u skladu sa svim njenim potencijalim. Veliki broj turista morao je biti smešten i to kvalitetno, stoga se 80-ih godina prošlog veka počelo sa izgradnjom modernog rehabilitaciono-rekreacionog centra „Banja Junaković“. I tako je 1983.godine Banja Junakovaća počela sa prvim zvaničnim radom. Iako u našoj zemlji postoji mnogo banja koji imaju zantno duži radni vek, ovaj Vojvođanski biser stoji rame uz rame sa njima po broju svojih posetilaca i po kvalitetnom i savremenom programu koji nudi. Već, 2 000-te godine izgrađen je dodatni novi deo, kako bi odgovorili na potrebe svojih gostiju.

Bolesti koje se leče i tretiraju u Banji Junaković 

Banja Junaković specijalizovana je i opremljena savremenim aparatima za tretiranje velikog spektra oboljenja. U zdravstvenom centru „Banja Junaković“ rade stručna lica, i obavljaju se profesionalni lekarski pregledi. Bolesti koje se najčešće tretiraju su:

  • Sve vrste reumatiskih oboljenja (degenrativni, hronični, zapaljivi…);
  • Neurološka oboljenja (anomalije nervnog sistema, bolesti perifernog i centralnog motornog neurona…);
  • Ginekološki problemi ( sterilitet, postoperativnja stanja, stanja nakon upala…);
  • Ortopedska oboljenja (problemi sa kostima i zglobovima, traumatska stanja nakon povreda/preloma, postoperativna stanja kostiju i zglobova, deformacije kičmenog stuba i ektremiteta, problemi sa leđima, sportskte povrede…);
  • Oboljenja respiratornog sistema (upale grla i dušnika, spastični bronhitis, astma…);

Pod specijalističkom pregledom u „Banji Junaković“ podrazumeva se više usluga, među kojima su i: uzimanje anamneze pacijenta, pregledi i analize prema potrebi, zatim oderđivanje adekvatne terapije. Terapije koje se primenju ovde su: hidroterapija, fizikalna-kinezi terpaija, elektroterapija, laseroterpaija, termo-terapija, magneto-terapiija, manuelna masaža, akapunkutura i krioterapija.

Mnogi ljudi misli da su banje opuštajuća mesta u koja može ići svako, ali to zapravo nije tačno. Ljudima koji boluju od srčanih i kardiovaskularnih oboljenja, malignih oboljenja, akutnih infektivnih oboljenja kao i povišenog krvnog pritiska, nikako se na prepuručuju boravci u banjama poput ove, niti terpaije koje one pružaju. Za svaku terapiju i odlazak u banju neophodno je pre svega posavetovati se sa Vašim lekarem.

Zanimljivosti ovih krajeva

Pored terapija i lekovitih voda koje ova banja nudi, boravak u njoj može Vam doneti razne interesantne izlete kako kroz prirodu, tako i do mnogobrojnih kulturno-istorijskih spomenika. Ne zaboravite da se u blizini ove banje nalaze najinteresantniji turistički gradovi naše zemlje kao što su Subotica i Sombor. Obilasci Subotičkih crkava, ili Gradske kuće, zatim Pašine kule u Somboru ili Grašalikovićeve palate, ili nadaleko poznate Aptainske pivare, samo su neke od mngobrojnih opcija koje Vam boravak u Banji Junaković nudi. Ovi okolni gradovi takođe imaju dugu tadiciju i mnoštvo prelepe arhitetkure koja se ne sme zaobići, izbor je veliki kada su kulutrni obilasci u pitanju. Nedaleko od Banje protiče Dunav, koji donosi veliku radost mnogim ribolvcima. Postoje mesta specijalno predviđenja za to kao i bogata lovišta u blizini. Pored ovih izletničkh mogućnosti, meštani ovih krajva animiraju i pikupljaju posetioce organizovanjem brojnih manifestacija, neke od njih su:

  1.        Apatinske ribarske večeri ( Velika tursitička manifestacija, koja sa ponosom promoviše optšinu Apatin i sve njene turističke ponude. Posebnu atrakciju čine izvrsni u raznovrsni specijaliteti od ribe koje možete okusiti…) ;
  2.     Lička olimpijada ( Za sve ljubitelej tradicionalnog duha, i istorijskih borbi, ove organizovane viteške igre biće pravo uživanje. Jedna zabavna takmičarkska manifestacija puna duha, ima više discplia za ndmetanje, neke od njih su: skok u dalj iz mesta, trka u vrećama, pretezanje štapa, vučenje kuke…)
  3.       Grožđebal (Za sve ljubitelje grožđa i oporok napitka koje se pravi od njega ova manifestacija je pravi raj. Ona slavi berbu ovog slatkog voća i kao i spravljenje kvalitetnih vina. Sama manifestacjia ima izuzetno šaren i kbalitetan prateći program poput parade starim fijakerima, scenska izvođenja tradicionalnog venčanja kneza i knjeginje kao i pevačko nadmetanje. Čak i oni koji nisu specijalni zaljubljenici u dobra vina, mogu se sasvim lepo provesti na jednom ovakvom događaju koji se dešava u Sonti. )

Naravno ni kuluturne manifestacije u okolini nisu jedino što ova banja nudi svojim posetiocima. U samoj banji imate mogućnost da uživate u raznovrsnom sporstko-rekreativnom sadržju, jer Vam na raspolaganju stoji nekoliko spoljnih bazena, vodenih tobogana, terena za rukomet i mali fudbala, teniskih terena… Jedan mali rajski sportski kompleks, i okviru kojeg su i mngobrojni putići koje vode u rasterećujuće šetnje kroz prirodu, kao i nekoliko sjajnih biciklističkih staza.  Unutar zdravstvenog centra nalazi se bazen u kojem se sprovode terapije, saune, teretane i kuglane.  Dakle kada se zaželite rasterećujućeg odmora svratite do banje Junaković, preporodićete se.