Atomska Banja

atomska banja gornja trepca

Položaj

Jedna od prirodom najbogatijih regija u Srbiji svakako je Šumadija. Shodno takvom jednom prelepom terenu, punom lekovitih potencijala izgrađene su i mnoge banje u njoj. Jedna od njih izdvaja se po svojim svojstivma, i po prekrasnom uređenju, a to je Atomska banja. Atomska banja smeštena je u podnožju dveju grandioznih planina – Bukovik i Vujan, u severnoj oblasti čačanske doline, a u jugozapadnom delu regije Šumadije. Ušuškana je u malenoj kotlini rečice Banje, te je pronašla svoj mir i izolaciju. Veći gradovi Srbije koji okružuju Atomsku Banju su Čačak (osamnaest kilometara), Kraljevo i Gornji Milanovac (devet kilometara).  Od prestonice naše zemlje udaljena je oko 140 kilometara i povezana Ibarskom magistralom. Njen turistički položaj vrlo je povoljan, jer iako se nalazi okružena prirodom nije smeštena ni u kakavoj zabiti, već je vrlo dobro povezana putevima sa navedenim većim gradovima. Pored Ibarske magistrale koja je povezuje sa većim gradovima naše zemlje kao što su Beograd i Novi Sad, sa gradovima Južne Srbije je povezuje magistralni put koji vodi preko Kruševca i Kraljeva. Iz krajeva Srbije koji se graniče sa crnom Gorom lako se stiže do Atomske Banje putevima koji idu preko Požege i Čačka, a iz Istočne Srbije preko Mrčajevaca i Knića. Čačak  je, kao jedan od većih gradova koji se nalaze u neposrednoj blizini ove banje prepoznao njen potencijal i uveo redovne autobuske linije koje saobraćaju do nje. U jeku turističke sezone, kada broj posetilaca Atomske banje dostiže vrhunac, do nje saobraća još jedna linija koja vozi iz Novog Sada, preko Beograda. Dakle, ova banja pruža maksimalni komfor za svoje posetioce i kada je sam dolazak do nje u pitanju. A za sve ljubitelje dobrih starih romantičnih putovanja na raspolaganju je dolazak vozom. Njime možete doći do Čačka iz raznih krajeva Srbije, odakle, kao što smo već rekli, imate redovne autobuske linije do same Atomske Banje.

Osnovne karakteristike

Obilje šuma, planina, banja čine ovo područje prijatnim mestom za odmorom. Pored navedenih planina (Bukovik i Vujan) najviše pažnje privlači najviša planina Šumadijske regije – nadaleko čuvena planina Rudnik. Ova planina najviša je u ovoj regiji Srbije, njeni vrhovi Mali Šturac i Veliki Šturac nalaze se na nadmorskooj visini od preko 1100 metara. Sama banja nalazi se na prijatnoj nadmorskoj visini od 460 metara što još upotpunjuje njena lekovita dejstva na naš organizam. Atomska Banja je zapravo daleko poznatija pod drugim imenom – Gornja Trepča. To je u stvari njen originalni naziv. Ime Atomska Banja usledilo je nakon otkrića brojnih izovra koji su radioaktivni, i termalnih voda u kojima se nalazi cezijum. Danas, najčešće možete čuti kako je zovu spajajući ova dva imena – Atomska Banja Gornja Trepča, na taj način ne zaboravljajući originalno i prvobitno ime, ali ni ne ignorišući njene značajne karakteristike. Šta sve čini da prirodna bogatstva o kojima se toliko govori kada je reč o Šumadijskom okrugu ali i o samoj Atomskoj Banji? Čine masivni planinski venci koji oduzimaju dah, bujna prostranstva šuma koje ih prekrivaju u kojima raste beli jasen, cer, lipa, bukva, hrast, brest, grab… velike livade prepune šarenog poljskog cveća, i preko pet hektara guste četinarske šume. Ova prekrasna vegetacija nema samo estetsku i već i veoma funkcionalnu ulogu u ovoj banji, jer osim što utiče na kvalitet vazduha, ona i štiti lekovite mineralne izvore ovog područja od zagađujućih uticaja, ali i sprečava nalete jakih vetrova čime utiče i na stabilnost klime. Klima Atomske Banje je umereno-kontinetnalna, čime pogoduje svim zdravstvenim stanjima. Nema naglih promena u temperaturi, nema teških letnjih vrućina, a opet ima dosta sunca. Stoga je boravak u Atomskoj banji ugodan u bilo koje doba godine.  Zbog svega ovoga i vazduh ovog područja spada u najčisitije i najsvežije u ovim predelima.

Istorija

Pouzdani istorijski podaci koji nam kazuju kada su prvi put počeli da se iskorišćavaju lekoviti izvori Atomske Banje Gornja Trepča ne postoje. Otkrivene su jedino rimske terme iz III veka naše ere u Čačku, zbog kojih se pretpostavlja na postojanje nekadašnjeg ogromnog rimskog naselja. Mnogo je legendi i priča koje se priopovedaju o lekovitim svojstvima ovih voda, jedna od njih glasi ovako:

Bejaše jednom jedan odvažni junak koji učestvovaše u Kosovskoj bici. U borbi je pokazao izrazitu hrabrost i veštinu. Nakon naporne i mučne bitke deblji kraj izvukao je njegov verni at. Njegov pastuv, koji ga je do tada pratio u svim bitkama i pomagao mu, sada je bio povređen i iznemogao. Izgleda je to bio njegov kraj. Junak ga sa velikom tugom u srcu ostavi na mestu današnje banje, jer je žurio da se vrati svojoj porodici. Pozdravi ga, i plačnih očiju nastavi svoj put pešice. Pastuv se nije predavao tako lako, pokušavao je da se pomera, kreće što je više mogao, nije želeo ni jednog trena da se preda. Nekoliko narednih dana on se valjao po blatu nedaleko od glavnih izvorišta ove banje. I desilo se čudo. Konj se u potupunosti oporavio, regenerisao i podmladio. Dobio je nazad onu snagu koja ga je nekada krasila, kada je svog gospodara sa ponosom nosio na leđima. Podmalđenog pastuva pronašli su monasi manastira  koji se nalazi u blizini i uzeli su ga. Nakon ovog čuda, izvorište imenovaše Svetinja, i počeše da ga koriste. Svi meštani dolazili su da se okupaju u ovoj lekovitoj vodi  o kojoj se dobar glas sve više širio, točili su boce i nosili su je kući kako bi je pili. Malo po malo, i postalo je neophodno izgraditi jedan  profesionalni, organizovani centar za lečenje.

Pored ovakvih interesantnih priča, legendi postoje i oni pouzdaniji podaci koji govore o prvim ozbiljnijim iskorišćavanjima lekovitih izvora Atomske Banje. Ta iskorišćavanja desila su se poslednjih godina devetnaestog veka, kada je Tanasije Nikitović sazidao kameni bazen oko izvorišta. Desetak godina kasnije nadležni u manastiru podržali su ovu ideju i odlučili da ulože u ove potencijale, izgradivši kupatila. Zatim su u narednih dvadesetak godina izgradili i zgradu za smeštaj posetilaca kao jednu kafanu. Oko 1945.godine pojavom novih zakona, njima je oduzet ovaj posed okolo izvorišta kao i izgrađeni objekti. Kako je iz godine u godinu broj poestioca bivao sve veći i veći tako je i kvalitetniji i prostraniji ugostiteljski smeštaj bio sve potrebniji. Tako je krenulo sa sve većim izgrađivanjem turističkih objekata u Atomskoj banji. Danas, ovde ima raznovrsnog udobnog smeštaja, kako u stacionaru Zdravstvene ustanove „Gornja Trepča“ tako i u apartmanima, bungalovima i privatnim kućama.

 Lekoviti izvori Atomske Banje

Kada je reč o lekovitim vodama ove banje, ono što ih najviše izdvaja od ostalih banja ovog kraja i uopšte od banja cele Srbije jeste karakteristika radioaktivnosti. Po prvi put u termalnim vodama otkriven je element cezijum, čije je lekovito dejstvo na naš ogranizam ogromno. On povoljno utiče na bolesti nervnog sistema, probleme sa krvnim pritiskom, kao i na epilepsiju. Pored ovog neobičnog elementa u hemijskom sastavu voda Atomske banje nalaze se i drugi elementi poput: stroncijuma, litijuma, kobalta, radijuma, urana, radona, vanadijuma, rubidijuma; ali i mnogi veoma važni minerali: natrijum, gvožđe, kalcijum, kalijum, hrom, bakar, sumpor, hlor, srebro, aluminijum, selen,  mangan, olovo, barijum, nikl.. Navedeni elementi i celokupan sastav ovih voda povoljno utiče i na reumatična oboljenja, i razvijanje koštanog tkiva.

Bolesti koje se tretiraju i leče u Atomskoj Banji

Već smo pomenuli da je, obzirom na kvalitetan sastav voda Atomske Banje, širok spektar bolesti koje ona uspešno tretira. Neke od njih su:

  • Neuropsihijatrijske bolesti (postraumatske mijelopatije, neuroze, neurastenije, depresija, multipla skleroza, stanja nakon preležanog mijelitisa i encefalomijelitisa, cerebralna paraliza…);
  • Više vrsta reumatizma (degenerativni reumatizam, hronični inflamatorni, reumatoidni artritis, Bahterevreljeva bolest, diskopatije, spondiloze i spondilatroze, ekstraartikularni reumatizam, miofibrozitis, psihogeni reumatizam…);
  • Bolesti perifernih krvnih sudova (hronični edemi venskog porekla, oboljenja arterijskog perifernog krvotoka…);
  • Oboljenja gastrointenstinalnog trakta (bolesti želuca i duodenuma, hronični gastritis…)

Banjski tretmani i terapije u Atomskoj Banji obavljaju se u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Gornja Trepča“. U okviru nje se nalazi stacionar sa udobnim smeštajem, velliki restoran i naravno hidroterpaijski blok u kojem se sprovode sledeće vrste terapija: fizikalna terapija ( kinezi terapija, elektroterapija, ručna masaža), balneo terapija ( kupanje u kadi ili bazenu, hidromasaža),  elektroforeza, intereferentne struje, ultrazvučna masaža, subakvalni ultrazvuk, tens, svetlosna terapija, glavanizacija,vaskulator, magnetoterapija, laseroterapija, dijadinamiče struje… U ovom zdravstvenom centru zaposleno je stručno osoblje sa višegodišnjim iskustvom, a sve terapije se sprovode pod profesionalnim i konstantnim nadzorom.

Turističke atrakcije Atomske Banje

            Pored prekrasne prirode i neprevaziđenih i retkih lekovitih svojstva koje Atomska Banja ima na raspolaganju, ona svojim posetiocima nudi i zanimljive turističke atrakcije u vidu kulturno-istorijskih spomenika. Tako se u njenoj okolini nalazi Crkva Svete Bogorodice, stare vodenice koje predstavljaju značaju etnografsku baštinu, manastir Vujan, antičko groblje… Ovčarsko-Kablarska klisura koja je udaljena od banje nešto manje od 30 kilometara pravi je prirodni biser, i neverovatna tursitička atrakcja svih zaljubljenika u prirodne lepote. Ona je bogata raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom i jedno je od značajnih kuluturno-istorijskih nasleđa u našoj zemlji. Obližnji veći grad – Čačak, nosi svoju priču. U njemu vredi posetiti Narodni muzej sa konakom Jovana Obrenovića, umetničku galeriju slavne Nadežde Petrović, spomenik Tanasku Rajiću, crkvu vaznesenja Hrisotvog (dvanaesti vek), brojne arheološke lokalitete i još mnogo toga. Zaista boravak u Atomskoj Banji Gornja Trepča ostaće Vam u nezaboravnom sećanju jer pred Vama je neopisivo carstvo prirode, mir i sklad, i mnoštvo kulutrnih spomenika.