Aranđelovac

Aranđelovac

     Šumadijski okrug nije bogat jedino i samo gustim i prelepim šumama, već se u njemu nalaze i brojni, razvijeni i turistički interesantni gradovi. Jedan od takvih, lepih i zanimljivih gradova u ovom delu Srbije (u Šumadiji) jeste i grad Aranđelovac. Ovaj grad je stekao veliku popularnost najviše zbog svojih iskorišćenih prirodnih potencijala, jer kao što verovatno i sami već znate, u njemu se nalazi jedno poznato prirodno lečilište, Bukovička Banja. Aranđelovac je smešten pokraj izvora reke Kubršnice, u podnožju prelepih planina Bukulje i Venčaca. Jedinstvenost ovom gradu pruža njegovo prirodno bogatstvo u vidu neverovatnog belog mermera, lekovitih mineralnih izvora i gline. Grad Aranđelovac i njegova okolina pored lekovith prirodnih potencijala bogati su prelepom prirodom uopšte; u pitanju je jedan kraj koga odlikuju neverovatni predeli prostranih pašnjaka, malih brda, mnoštva vinograda i šljivaka, a da ne govorimo o tim, vekovima starim, bujnim šumama bukve. Veoma je retko danas pronaći jedan grad poput Aranđelovca, grad koji je veoma razvijen, ali koji pri tome ima i neverovatnu prirodu svuda unakolo i jedno prirodno lečilište u njemu; razvijeni grad sa banjom. Sve ove specifičnosti idu u prilog razvoju turizma grada Aranđelovca koji je tek u povoju.
Povoljne uslove za ozbiljan razvoj turizma pruža mu geografski položaj, ali ne samo kada je reč o prelepoj prirodi i lekovitim potencijalima već kad kada je reč i o saobraćajnoj povezanosti sa ostalim krajevima naše zemlje; jer, kroz sam centar istoimene opštine prolazi magistralni put M-4, koji spaja ibarsku magistralu sa važnim, međunarodnim autoputem putem E-75; od glavnog grada naše zemlje, Beograda, Aranđelovac je udaljen svega 74 kilometara; od Kragujevca deli ga 55 kilometara, od Lazarevca 33 i od Topole samo 14 kilometara. Geografsko-saobraćajna pozicija grada Aranđelovca, idealna je za razvoj turizma, jer ga povezuje sa drugim velikim centrima u našoj zemlji, a i svim ostalim krajevima iz kojih mogu doći radoznali turisti.
Klima u Aranđelovcu je umereno-kontinentalna što znači da su zime relativno i podnošljivo hladne, a leta prijatno topla. Proleće je hladnije od jeseni, a na višim delovima opštine Aranđelovac, na Bukulji i Venčcu, klima se unekoliko razlikuje i ima pomalo odlike subalpske, odnosno planinske klime. Sve u svemu u koje god doba godine da možete da posetite ovaj prelepi gradić, vrlo je verovatno da će Vam prijatno vreme poželeti dobrodošlicu.
Kako je Aranđelovac dobio svoje ime? Dobio ga je od strane kneza Miloša koji je veoma često provodio vreme u ovim krajevima, preciznije u samoj Bukovičkoj Banji, uživajući u svim njenim lekovitim bogatstvima; tada, veći deo današnjeg grada Aranđelovca je pripadao selu Vrbica, a knez Miloš je iz ljubavi prema ovom kraju podigao crkvu posvećenu Svetom Arhangelu Gavrilu; u isto vreme formirao je i jednu varoš, spojivši deo sela Vrbice i deo sela Bikovika; tu varoš je sasvim prirodno u tom trenutku nazvao Aranđelovac. I dan danas taj hram jedan je od najvažnijih kulturnih znamenitosti ovog grada; hram po kojem je grad simbolično dobio ime. Međutim, da cela pruča bude interesantnija u Aranđelovcu se danas nalaze čak dva hrama posvećena Svetom Arhangelu Gavrilu. Drugi hram je nešto stariji od ovog koji je podigao knez Miloš; u pitanju je hram u kojem je služio prota Atanasije Bukovički, koji je zakelo ustanike na vernost državi, i on je izgrađen 1835.godine na temeljima srednjovekovne crkve. Pored ova dva veoma značajna hrama za grad Aranđelovac u njemu i njegovoj okolini nalaze se i mnogi drugi: Hram Svetog Aposotola Petra i Pavla, zatim crkve u Darosavi i Venčanima; srednjovekovni manastir Svetog Arhangela Mihaila… Nekih 20-ak kilometara dalje od Aranđelovca, u Topoli nalazi se mauzolej kralja Petra I na Oplencu, srednjovekovni manastiri Blagoveštenje, Voljavča i Nikolje, kao i Karađorđeva crkva. Dakle, Aranđelovac je kranje neobičan grad koji pored svih svojih prirodnih lepota i lekovitih bogatstava svojim posetiocima nudi i mnoštvo kulturno-istorijskih spomenika; stoga, ako planirate truističku posetu ovom mestu, odvojite dovoljno vremena da se upoznate sa svim lepotama koje ono nudi.
Možda je ipak Aranđelovac najpoznatiji po čuvenoj vodi koja se ovde toči i prozvodi, po mineralnoj flaširanoj vodi „Knjaz Miloš“. Ukoliko slučajno niste znali, čuveno preduzeće „Knjaz Miloš“ koje proizvodi i razne sokove i energetske napitke smešteno je u Aranđelovcu; a ta najpoznatija mineralna voda se toči sa istoimenog izvora u Bukovičkoj Banji; izvor i voda su tako imenovani u čast na našeg slavnog kneza Miloša koji je mnogo vremena provodio uživajući u lepotama ovih prostora i ulažući u njihov dalji razvoj. Dakle, Aranđelovac je grad koji se krije iza omiljene kisele vode u našoj zemlji. Iako najpoznatije, ovo preduzeće svakako nije jedino u jednom ovakvom gradu; u njemu postoje: PP „Peštan“ (proizvodnja PVC materijala); „Venčac“ (eksploatacija meremera); „Elektroporcelan“ ( proizvodnja izolatora i elektroporcelana); Holding korporacija „Šamot“ (eskploatisanje ruda i izrada vatrostalnih materijala) i naravno mnogo drugih manjih preduzeća.
Da su lepote i prirodni potencijali ovih krajeva prepoznati još u praistorijska vremena govori i jedan od spomenika kulture i prirode prve kategorije, koji je zaštićen zakonom – pećina Risovača. U njoj je pronađeno jedno od najvećih arheoloških nalazišta tragova iz vremena paleolita u Evropi. Pored ove pećine koja predstavlja pravi raj svim turistima koji vole da zakorače u njene mistične hodnike, u Aranđelovcu možete uživati i u štenji ogromnim i prelepo uređenim Bukovičkim parkom; zatim u poseti paviljonu Kneza Miloša koji se takođe nalazi u parku; u kupanju na prekrasnom Garaškom jezeru koje je udaljeno svega 10-ak kilometara od grada… Ukoliko se desi da Aranđelovac posetite u vreme neke od mnogih kulturno-zabavnih manifestacija ovog grada, onda će zaista biti u pitanju Vaš odmor iz snova.